pixel

Варна започва масово асфалтиране на улици и булеварди

varna

Варна е получила официално одобрение от управляващия орган на ОП „Регионално развитие“ на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, съобщи кметът Иван Портних. Той обясни, че документът е основополагащ, тъй като дава рамката за усвояване на европейски средства.

Варна е защитила широк обхват на зони за въздействие, което ще даде възможност за максимална гъвкавост във времето и много възможности за кандидатстване по програми, обясни градоначалникът. В този план са заложени проекти за над половин милиард лева. Извън него общината разполага с проектна готовност в различни направления и това ще бъде приоритет в следващия бюджет.

В началото на 2014 година предстои възлагане на обществена поръчка за избор на проектант за обекти по проекта „Да подкрепим Варна 2014 – 2020 година“, разкри зам.-кметът по инфраструктурата Христо Иванов. Той включва ремонт на част от бул. „Приморски“, на бул. „Цар Освободител“ – от Летния театър до „Княз Борис I”, на „Княз Борис I”- от кръстовището на Икономическия университет до „Почивка“, както и благоустрояване на зоната на бул. „Ал. Стамболийски“ в кв. „Чайка“. За строителство ще бъдат необходими 10 млн. лв., а за проектиране 130 хил. лв.

Проектът включва още основен ремонт на ул. „Мара Тасева“ и бул. „Първи май“ в „Аспарухово“. Ще бъде реконструиран и пътят до Онкоболницата и училище „Иван Шишман“. Благоустройство е предвидено и за 27-ми микрорайон в квартала. Стойността на строителните дейности е 8 млн. лв.

Зоната, заключена между „Осми Приморски полк“, бул. „Левски“, ул. „Карааагч“, „Мир“ и „Царевец“ също ще бъде преустроена, като бъдат изградени площадки, улично осветление. За целта ще бъдат необходими 12 млн. лв. за строителство.

За разширяване и строителство на училища и градини по проекта са заложени над 8 млн. лв. Над 10 млн. лв. са парите за социална инфраструктура, а за културна – 4,4 млн. лв.

Догодина ще започне ремонт на бул. „Трети март“, в частта от бул. „Янош Хунияди“ до бул. „Република“ на стойност 5,5 млн. лв. Там ще бъдат подменени подземните комуникации, след което да се възстанови булевардът, съобщи кметът Иван Портних.

Предстои и рехабилитация на „Цар Освободител“ – от бул.“Приморски“ до ул. „Отец Паисий“, чиято стойност е 2 млн. лв. Започнало е и проектиране на Аспаруховия мост, тъй като там има тревожни констатации при правените обследвания назад в годините, коментира още Портних.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: