Българин е сред 40-те най-обещаващи млади архитекти в Европа

Владо Вълков

Източник: dnevnik.bg

Владо Вълков е един от 40-те най-обещаващи млади архитекти и дизайнери на Европа, отличени с наградата 40 Under 40 за 2012 година според сайта на Чикагския музей за архитектура и дизайн „Атенеум“.

Той е първият българин, който получава едно от най-престижните европейски отличия за архитектура.

Вълков е носител на авторитетни награди на Международна академия по архитектура и на Международна фонадация „Яков Чернихов“. Негови проекти са печелили първа награда на Panasonic Store Front Design Competition, втора награда на UNDP Competition и са били част от изложба на Beyond Media Festival във Флоренция, Италия. През 2009 г. основава архитектурната фирма Design Initiatives.

Ежегодният конкурс се организира от Европейския център за архитектурно-художествен дизайн и градоустройствени изследвания (European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies)
и от Чикагския музей за архитектура и дизайн „Атенеум“ (The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design).

Целта на програмата е да отличи следващото поколение архитекти и дизайнери, които ще повлияят на бъдещата жилищна и работна среда, на градовете и провинциалните райони. Предназначена е за млади архитекти, ландшафтни архитекти, урбанисти, индустриални, графични, модни и текстилни дизайнери под 40-годишна възраст, които работят независимо, във фирма или по определен проект, в който са водещият дизайнер, гласи описанието на конкурса.

Сред наградените за 2012 г. са и млади архитекти от 13 други държави – Франция, Великобритания, Австрия, Испания, Дания, Италия, Турция, Полша, Португалия, Холандия, Германия, Гърция и Малта.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: