pixel

Турският пазар на недвижими имоти върви към нови рекорди

nedvijimi imoti turtzia

През първите девет месеца на 2015 г. в Турция са продадени 936 615 имота. Според анализатори настоящата година ще бъде рекордна по отношение на продажбите на недвижимости, независимо че през последните два месеца (септември и октомври) се наблюдава спад в броя на реализираните сделки спрямо същите месеци на миналата година. Прогнозите са, че продажбите ще достигнат 1.2 млн., пише турският вестник Hurriyet Daily News. Причината за това ще бъде активизирането на пазара след парламентарните избори от 1 ноември.

Няколко са факторите, които доведоха до спад в сделките. Редица предприемачи отложиха покупките си за ноември, т.е. след изборите. Това сериозно се отрази на пазара, коментират местни анализатори. Само за септември спадът е 20.1% на годишна база, отчитат от Националния статистически институт на Турция – TUIK, съобщават fakti.bg. Също така влияние на потенциалните купувачи оказа не само политическата, но и икономическата нестабилност. Силното колебание на валутните курсове, както и повишаването на лихвените проценти, увеличиха инвестиционния песимизъм.

За първата половина на ноември се отчита рязък скок на сделките с недвижими имоти. Най-голяма инвестиционна активност проявяват предприемачите от страните в Персийския залив.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: