pixel

Архитекти пият боза в знак на протест

Витошка

Източник: dartsnews.bg

Aрхитекти раздават боза на столичния бул. „Витоша“. Акцията е на гражданско сдружение „ГРУПА ГРАД“, които са предимно архитекти и целта им е да се даде повече публичност при създаването и аранжирането на обществени пространства. Техният гняв е насочен основно към завършеното вече устройване на пресечката на Витошка и бул. „Патриарх Евтимий” като площад. Според тях тя е направена, без да има допитване до хората и без да се вземе мнението им как точно да изглежда пространството.

Раздаването на бозата започна в 11 ч. и продължава до изчерпване на наличните бутилки с емблематичната българска напитка.

„Идеята е колегите да наредят тези бозички с етикетчетата и срещу 3 въпроса гражданите ще получават една боза” – обясни един от организаторите арх. Ангел Захариев. „Въпросите са: 1. Какво им е мнението за „Витошка”? 2. Смятат ли, че тя заслужава по-добра визия и трябва да получи най-доброто от българската архитектура и 3. Кой е архитектът на въпросния проект?“ – поясни още архитект Захариев. „Ние считаме, че такива важни неща в града трябва да се случват с максимален консенсус и съревнование на добри идеи. Има установен ред как това става по света. Трябва да се направи архитектурен конкурс, да се съревновават най-добрите архитекти и да се избере най-добрата идея. В случая има обратния процес – тоталитарен. Изведнъж се слагат оградите, прави се нещо” – заяви още той.

„Това е само началото – първата акция от много подобни, които ще правим. Защото сега в момента предстои ремонт на пространството пред НДК и пак никой не знае за какво става дума” – обясни архитектът. В акцията се включиха и участниците от групата „Архитекти за София”, чийто проект е „София 2020”.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: