pixel

Енергийният регулатор бил изненадан, че има 1400 фирми в зеления сектор

Ангел Семерджиев

Източник: energyonline.bg

През последните месеци е станало „взривоопасно присъединяване на фотоволтаици” към електропреносната мрежа на страната. Това е ставало „на тъмно”, въпреки уверенията на всички страни, че са спазвали закона и в резултат на това към момента България има 800 мегавата от тези мощности при изискване на ЕС от 600 мегавата за 2020 година. Това заяви пред bTV председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод въвеждането на такса „достъп” за производителите на електроенергия от възобновяеми източници. Бизнесът обаче е категорично против тази мярка.

Шефът на енергийния регулатор обясни, че изобилието на фирми, предлагащи зелена енергия, създава разходи в системата, които трябва да се покрият или от производителите на този вид ток, или от крайните потребители. Причината за тези допълнителни разходи е задължението на електроразпределителните дружества да изкупуват цялата произведена зелена енергия и то на преференциални цени.

Семерджиев заяви още, че именно заради внезапния и изненадващ бум на фотоволтаичните централи се е стигнало до парадокса одобрената само преди три месеца „зелена добавка” в цената на тока да не може да покрие генерираните разходи.

В телевизионната дискусия се включи и Пенко Петков, производител на ток от слънчева енергия. Според него ролята на регулатора е да знае тези процеси, а не да казва, че е изненадан от големия интерес и големия брой фирми в зеления сектор – към момента около 1400 на брой.

Липсва дискусия с един бързоразвиващ се сектор. Категорично не работим на тъмно, смехотворна е тезата, че за 1 месец са се присъединили стотици мегавата”, каза още бизнесменът и допълни, че за неговата фирма готвената такса е „в ужасяващ процент” –40 на сто. „Как би живял Семерджиев без 40% от заплатата си, питам аз. Всички имаме кредити и може да се стигне до фалити”, допълни Петков.

По думите му секторът на зелената енергия в България е около 10%, а ангажиментът е да покрием 16 на сто производството на електроенергия, по изисквания на ЕС. Така инвеститорът отхвърли тезата за прекалено голямо количество на произведения ток.

Преди ден производителите на ВЕИ излязоха на протест срещу планираната такса „достъп” и поискаха оставки в ДКЕВР.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: