pixel

Разширение на околовръстното остава за следващия кабинет

zapudna duga

Втората част от Западната дъга на софийското Околовръстно няма да се финансира по оперативна програма “Транспорт”, тъй като предвидените за нея 30 млн. лв. се пренасочват за жп проекти. Това съобщи зам.-министърът на транспорта Петър Киров.

“Оставили сме довършването на Западната дъга на следващите управляващи, те да изберат как да я финансират – дали с новата програма “Транспорт” или от бюджета”, каза Киров.

Втората част на Западната дъга бе предвидена в сегашната оперативна програма. Пътят трябва да свързва магистрала “Люлин” с шосето за границата със Сърбия. Разширението му ще елиминира задръстванията, които сега се образуват в този участък. Проектът се забави заради обжалвания на обществената поръчка за избор на изпълнител и през есента на 2013 г. правителството спря процедурата.

Стопирането на проекта означава, че сегашното разширено Околовръстно на София ще стига само до река Какач, т.е. насред полето, а оттам ще продължи сегашният двулентов път.

“Не знаем нищо за такова прехвърляне на средства за други проекти, още повече че за такова действие трябва решение на кабинета, каквото няма. Ние имаме намерение до седмица да обявим нова процедура за избор на изпълнител за втората част на Западната дъга”, каза пред “Труд” шефът на Агенция “Пътна инфраструктура” Стефан Чайков. Ведомството е отговорно за проекта.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: