pixel

Фуга от пълнител на Gutjahr вече и в мат

Gutjahr

Висококачествените външни настилки с матово покритие са хит. За да отговори на тази тенденция, фугата от пълнител на Gutjahr вече се предлага с матово покритие. MorTec Soft позволява също така затворени фуги и визуална равномерност, без дразнещи  дилатационни фуги – дори при самоносещи настилки и естествен камък.

Припомняме: през 2014 г. Gutjahr пусна на пазара фуга от пълнител, за да позволи спокойното монтиране на големи формати на балкони и тераси – без широки дилатационни фуги. „Нашата цел беше фугите на силиконова основа да изглеждат възможно най-близко до циментовите фуги. За да постигнем това, разработихме специална смес с пълнеж от пясък и силикон“, спомня си управляващият директор на Gutjahr Ralph Johann.

Специализираният доставчик допълнително разшири гамата на MorTec Soft: фугата от пълнител с матово покритие се предлага в цветовете антрацит, гранитено сиво, циментово сиво и пясъчно бежово.

Gutjahr

„Така фугите, изработени с MorTec Soft, трудно се различават визуално от циментовите фуги. Точно това е видът, който повечето хора искат за своя балкон или тераса“, отбелязва г-н Johann. Освен това MorTec Soft може да се използва безпроблемно с естествен камък или за свързване към поцинковани решетки. „Пълнителят е неутрален и не атакува тези материали.“

Спокойно полагане на големи формати

През последните години нарасна значението на специалните пълнители за фуги като MorTec Soft. Причината за това е тенденцията към все по-големи покрития – на закрито и на открито. Това се дължи на факта, че големите формати имат значително по-малко фуги: например покритие с размери 60×60 см има само половината от броя на фугите в сравнение с „нормалното“ покритие с размери 30×30 см.

„На закрито големите формати и малкото фуги не са толкова проблематични. Но навън това е голямо предизвикателство. Защото промените в температурата и времето създават напрежение, което трябва да се намали“, напомня г-н Johann.

Gutjahr

Еластичният пълнител за фуги на силиконова основа намалява напреженията. Според Gutjahr той може да се използва за всички видове фуги като заместител на циментовите продукти. Не са необходими допълнителни дилатационни фуги, тъй като всяка отделна фуга намалява напреженията. По този начин фугите могат да бъдат положени еднакво тесни по цялата повърхност и моделът на фугите от вътрешната страна може да бъде пренесен върху външната.

MorTec Soft може да се използва не само за неподвижен монтаж, но и за полагане върху самоносещи системи. Това е възможно, тъй като пълнителят прилепва особено добре и е изключително устойчив на разкъсване: „Особено при носещите крачета могат да се появят по-големи движения и такъв продукт трябва да може да ги издържи“, казва г-н Johann.

Компанията е представена на българския пазар от Ардекс.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: