Част от магистрала „Хемус“ се строи от неизвестни изпълнители

Hemus

Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков в петък. Заедно с регионалния министър Виолета Комитова той обобщи проверките на МВР по строителството на магистралата. Тя обясни, че става дума за фирма, която е строила по лотове 4 и 5. Според Комитова министерството издирвало фирмата, за да я пита дали ѝ дължи пари. А дружеството се криело.

„От това, което чухме всички ние, е повече от ясно, че за някои участъци никой не знае кой работи, никой не идва да каже аз съм този, който строи и много сериозни причина има за това, за първи път имаме национален обект и изграждането на част от него с неизвестен извършител“, коментира Рашков и допълни, че ставало дума за „пирамида, която строи магистрала на зелено“.

Има множество документи с невярно съдържание, каза още вътрешният министър.

Комитова за пореден път заяви, че част от строителството е незаконно, защото няма издадено разрешително. По думите ѝ миналата година на фирмите са раздадени авансово около 1 млрд. лв. без да е имало нужда от това. Тя обясни, че предишният шеф на „Автомагистрали“ Стоян Беличев твърди, че парите са застраховани, но у нас нямало застраховател, който би могъл да плати гаранции в такъв размер. Освен това гаранционната поддръжка пак била оставена на „Автомагистрали“, т.е. на държавата и ако има проблеми с построеното, за тях отново ще платят гражданите през бюджета.

Трасето на последните три лота – 7, 8 и 9 – е погрешно избрано, каза още Комитова. За тези участъци също са превеждани авансово пари, макар че за тях са направени само геодезически и геоложки проучвания. Оказало се, че трасето минава през свлачищни райони и защитени от „Натура“ 2000 зони. Затова сега всичко трябвало да започне отначало и да се избира ново трасе. За последните три участъка няма нито влязъл в сила ПУП, нито издадени строителни разрешителни.

Екипи на МВР и НАП са влезли в агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), стана ясно по-рано. Изземват се документи, свързани със строежа на магистрала „Хемус“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: