pixel

Строители искат да проектират

panelki

Строителните фирми настояват търговете за избор на изпълнители по Националната програма за саниране да бъдат на принципа на инженеринга. Така след конструктивното обследване избраните изпълнители сами ще могат да решат как да ремонтират, като едновременно проектират и изпълняват.

Регионалното министерство не е дало изрични указания дали търговете трябва да са за инженеринг или да бъдат обявени два конкурса – един за проектиране и един за изпълнение. Всяка община може сама да избере дали да обяви търгове за най-ниска цена или на инженеринг. Ако бъде избран вариантът с два конкурса, това ще забави изпълнението на програмата, категоричен е изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Иван Бойков.

Според него при два търга освен избора на две фирми обжалванията също могат да забавят процеса. В същото време това няма да гарантира по-добро качество на изпълнението, обясни Бойков. Част от проектантите няма да подходят достатъчно съвестно и ще копират вече съществуващи проекти. Има случаи, в които дори не посещават сградата, която „проектират“, обясни Бойков. Има типови проекти, предоставени безплатно от Столична община и те могат да се използват, казват и други строители.

Според проектантите пък с два търга програмата ще осигури работа и на тях, каквато е една от идеите – да се подпомогне малкият бизнес. И повече фирми ще участват в санирането. Всяка община трябва сама да направи избора дали да осигури хляб на повече компании или да проведе по-бърдо търговете. За момента е ясно, че община София е избрала първия вариант.

Връщат живота на 1000 панелки в Пловдив

Между 800 и 1000 панелни блокове с над 36 жилища ще бъдат санирани по програмата в Пловдив. Това съобщи кметът на града Иван Тотев по време на представянето на националната програма в града, когато лично министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се срещна с домоуправителите и представители на сдруженията за санирането.

Нов живот за 1000 панелки е програмата максимум на градоначалника. Със сигурност обаче поне 800 блока ще получат нова визия, коментираха от шестте районни кметства във втория по големина град у нас. Най-много са панелките в ж.к. „Тракия“, където сградите с над 36 жилища са около 400. Кварталът бе сред първите, които предадоха списъка в МРРБ още в края на м. г. Готови за саниране са част от блоковете в районите „Източен“, „Западен“ и „Южен“. Все още има съседи, които се сдружават.

От районните кметства продължават да консултират собствениците, като вече приемат и документите на готовите сдружения. От Голямата община съобщиха, че в най-скоро време ще бъдат обявени и обществените поръчки за избор на одитори и надзорници. Краен срок за подаване на заявления няма. По райони нещата са следните: над 300 домоуправители в „Южен“ вече са обучени как да действат сдруженията на собствениците във всяка жилищна сграда, която отговаря на изискванията, съобщава standartnews.com.

Тук има над 200 панелни блока с над 36 апартамента. По думите на кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров, от района са подадени заявления за кандидатстване на 215 блока. Тук има и два блока, които от 2 години имат предписания за конструктивно укрепване. При тях първо трябва да се приложат други дейности по програмата, свързани с укрепването на сградата, и след това да се санира. В „Източен“ два блока,които са в ромската махала „Столипиново“, са готови за саниране, В „Западен“ блокът на ул. „Лерин“ 9-11 вече е подписал и договор. Още пет блока в града също са подписали договорите за саниране с общината и ще са първите с топлоизолация от националната програма. Предстоят да бъдат обявени търговете, като по думите на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски, за всеки блок ще се избира отделен изпълнител.

В област Кърджали регистрираните сдружения са 61. От тях 30 са подали заявления за финансов интерес, а 10 имат подписани тристранни договори между банката, областния управител и кмета като пълномощник на сдруженията на собствениците. Областният управител на Кърджали Илия Илиев като представител на държавата е разписал 10 договора за саниране на многофамилни жилищни сгради в региона. 4 от блоковете са в Момчилград, 4 в Крумовград и 2 в Ардино. В регионален мащаб добре се справя община Момчилград, където общо 14 сгради отговарят на изискванията. Ето коментара на кмета Акиф Акиф за програмата:

Всеки човек ще усети ефекта от програмата

Момчилградчани проявяват голям интерес към програмата. Експерти от общината още от първите дни след старта й посетиха жилищните квартали, участваха и в общи събрания на етажната собственост, за да обяснят всички условия. Може би успяхме да активизираме хората, защото обяснихме, че през първия програмен период общината натрупа опит при усвояване на средства от еврофондове – рехабилитирани бяха пътни отсечки, учебни заведения и детски градини, болницата също бе обновена по програма за енергийна ефективност.

От всичко това се възползват всички жители на общината. Някои хора осъзнават това, други – не съвсем. Сега обаче с националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради, всеки отделен човек, всяко семейство ще усети значението на тези мерки. Със санирането жилищните сгради ще придобият нов вид, хората ще спестят от разходите си за сметки през следващите години. Но тази програма ще създаде и работа за малките местни строителни фирми, които ще бъдат наети да изпълнят обществените поръчки.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: