pixel

Най-големият соларен масив е върху мол във Филипините

solaren masiv

Търговски център във Филипините е мястото на най-голямата комерсиална инсталация на слънчеви панели в света. Системата генерира 2,9 MW чиста енергия, за да захранва дейностите на мола. Проектът също така е най-голямата частна система за добив слънчева енергия, проектирана за собствено потребление. Филипинският имотен разработчик Robinsons Land, който стои зад проекта, има планове да постави покривни слънчеви панели и върху други свои търговски центрове, с амбицията да достигне 12.5 MW до края на тази година.

Соларният масив бе включен този месец и е разгърнат върху покрива на мола Robinsons Starmills в Сан Фернандо в провинция Пампанга. Това е най-новата серия от соларни проекти, започнати от Robinsons Land, която обяви през март, че започва шест инсталации на фотоволтаични масиви. Според анонса, те трябваше да бъдат завършени до май. Две други инсталации се очаква да бъдат готови и работещи до края на тази година, съобщават greentech.bg.

Компанията включи в действие две други слънчеви инсталации върху свои молове през 2015 г., като всеки проект е по-голям от предишния.

Като цяло разработчикът има за цел да постигне общо 12.5MW мощност чрез 10 соларни инсталации, разположени на покривите на молове. Компанията написа в съобщение, че тези 10 електроцентрали заедно ще генерират почти 16 000 000 кВтч чиста енергия на година, спестявайки по 8760 тона емисии на CO2. Според разработчика, това е еквивалентно на засаждането на 223 965 пораснали дървета.

До края на настоящата година, според Robinsons Land, соларните системи ще генерират около 30 процента от енергията, необходима за дейностите на моловете. Затова в крайна сметка разработчикът планира да инсталира слънчеви масиви върху покривите на всичките си 41 мола.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: