pixel

Строят Градската железница в Русе на 6 етапа

gradska jeleznitza ruse

Екип от проектанти на фирма „Гео-Чонов“ ООД представи в областната управа проекта за инвестиционно изграждане на т. нар. Градска железница в Русе. Проектът на фирмата изпълнител предвижда 6 етапа на развитие на Градската железница, като основен е първи етап. Изрично беше подчертано, че възложителят не е задължен да следва посочената последователност.

Реализацията на първия етап ще свързва централна гара Русе – гара Разпределителна – Русе север – КТМ – Мартен и ще бъде с обща дължина 16.434 км и времетраене 39 минути, от които 13 минути за спиране и престой по гари и спирки и 26 минути в движение.

Вторият етап се отнася до изграждането на отклонението до Индустриален парк, като ще обхваща маршрут с дължина 3,154 км, преминаващ през Русе разпределителна – Русе изток.

През третия етап се предвижда изграждането на връзката на гара Север със северната околовръстна жп линия, Музея на транспорта, Речна гара, гара запад и гара Долапите и ще бъде с обща дължина 5,9 км. Характерно за това предложение е неговата привлекателност, предвид панорамната линия по р. Дунав.

Четвъртият етап предлага маршрут Русе пътническа – спирка „Долапите“ – Гара Долапите – спирка „Божичен“ – гара Иваново и обратно с дължина на линията 21 км.

Петият етап осъществява 16-километрова връзка от Русе пътническа през Русе разпределителна до Гюргево север.

Оптимистичният шести етап предлага 111 км връзка с летището в Букурещ при маршрут Русе пътническа – Русе разпределителна – Гюргево север – Букурещ – Отопени (летище).

Предложеният примерен график за движение предвижда да бъдат използвани 4 броя дизелови мотриси в участъка гара Русе север – Мартен още с пускането на първи етап, които в пикови часове ще могат да превозят до 2400 души в едната посока. Извън натоварените часове може да се отдели една мотриса с капацитет 300 пътника за обслужване Русе пътническа – Русе разпределителна – Гюргево север, съобщава dir.bg.

Проектът за Градската железница предвижда още на първи етап да се изградят 5 нови жп спирки „Родина“, „Университета“, „Безмитна зона“, „Булмаркет“, „Лукойл“, както и нов жп участък преди град Мартен с дължина 613 м, жп спирка „Мартен“ и автопаркинг.

Необходимо ще бъде ремонтирането на 10,2 км железен път и оборудване на гара Русе север и заводска гара КТМ с Електрически централизации за автоматично управление на движението на влаковете.

Очаква се стойността на бъдещата инвестиция да е съизмерима с възможностите на държавата, общината и частния бизнес. Точният размер ще бъде определен с изготвянето на инвестиционния проект.

След окончателното приемане на прединвестиционното проучване, то ще послужи като техническо задание за изготвянето на инвестиционния проект.

Прогнозната цена за изготвянето на инвестиционния проект на първи етап на Градската железница се очаква да е в размер от 250 000 до 300 000 лева. Намеренията са осигуряването на тези средства да стане по програма Джесика, за което има проведени предварителни разговори.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: