pixel

Алтернативен модел за биостроителство краси университет във Фрайбург

Pavilion livMatS

Pavilion livMatS в ботаническата градина на университета във Фрайбург е изграден от роботизирано навити естествени влакна. Той е разработен и изграден от студенти от клъстерите за високи постижения livMatS и IntCDC в университетите във Фрайбург и Щутгарт. Изследователи от цял ​​свят търсят модел за устойчива, пестяща ресурси алтернатива на конвенционалните строителни методи.

В съвместен проект изследователи от университетите във Фрайбург и Щутгарт и студенти от Щутгартския университет представиха такава концепция и я превърнаха веднага в постройка, на която можем вече да се възхищаваме в ботаническата градина на университета във Фрайбург. Павилионът има за цел да илюстрира как уникална архитектура, вдъхновена от биологията, става възможна чрез съчетаване на естествени материали с усъвършенствани цифрови технологии.

Pavilion livMatS

Природата като модел за павилиона на IntCDC

Кактусът сагуаро и кактусът бодлива круша служат като вдъхновение за мрежестата подредба на естествените влакна и навиването без сърцевина. И двете растения се характеризират със специалната си дървесна структура. “Кактусът сагуаро има цилиндричен скелет, който е кух отвътре и поради това е много лек”, казва Томас Спек, директор на ботаническата градина. Той има мрежеста дървесна конструкция, която придава на скелета допълнителна стабилност. „През тъканта на сплесканите странични издънки на бодливата круша също преминават свързани в мрежа снопове от дървесни влакна, които са подредени на слоеве и свързани помежду си.

Pavilion livMatS

Изследователите са абстрахирали тези мрежови структури на биологичните модели и са ги реализирали в павилиона livMatS чрез „навиване без сърцевина“ на естествените влакна. С тази абстракция – при растенията няма процеси на навиване или сплитане – изследователите успяват да прехвърлят механичните свойства на мрежовите влакнести структури към леките носещи елементи на павилиона, обясняват процеса от института livMatS.

В бъдеще павилионът ще служи като място за събития – и не на последно място за да илюстрира работата на екипа.

Снимки: IntCDC

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: