pixel

Архитекти: Ще стане ли София ”Витошка без край”

tzentur sofia

Авторът на един от най-оспорваните проекти за тунел пред Националната художествена галерия представи нови два проекта вече без тунел. „Не смятам, че предложението ми е гениално и е възможно то да се промени“, заяви арх. Влади Николов на първото обществено обсъждане на класираните проекти от конкурса на Столична община за нова визия на центъра на София.

Преди две седмици жури определи победителите в конкурса, който разделя центъра на четири зони. Отхвърлени кандидати оспориха конкурса и заявиха, че класираните проекти не решават проблемите на столицата.

Арх. Николов е победител в зона 3. Неговата идея за тунел пред Двореца беше отхвърлена на втори прочит от същото жури, което седмица по-рано я одобри. Той представи вчера два нови варианта без тунел, съобщава „Сега“.

Според него най-простото и логично решение е движението между Градската градина и Двореца изцяло да се спре, което било възможно и сега. Той е готов и на пълен компромис – колите да продължат да се движат по жълтите павета, като просто се разшири зоната за пешеходците с наклон, по който ще се стига до Градската градина.

От общината заявиха, че конкурсът няма задължителен характер и пътят от концепцията до проекта е дълъг – „от мечти до реалност“.

Един от отпадналите участници попита: „Кой ще носи отговорност, ако София стане „Витошка без край?“. Журито му напомни, че обликът на този булевард не е резултат от конкурс.

Част от присъстващите определиха проектите в конкурса като детски рисунки. „Няма единна концепция, все едно имаме костюм с два различни ръкава“, възкликна арх. Тодор Дилов. По неговите думи обаче конкурсът е дал резултат, защото е раздвижил архитектите.

„Разделянето на зони беше най-безболезненото решение“, обясни представителят на направление „Архитектура и градоустройство“ в общината Бойка Къдрева.

След четири часа и половина дебати визията за центъра на София изглежда все по-далеч от реализация. Сега предстои проектите да се обсъдят с културното министерство, културния институт, експертен съвет и общински съвет.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: