Вече купуваме жилища на Акт 15

imot

Повечето тенденции, които се очертаха на пазара на жилищни имоти през изминалата година бяха продиктувани от случващото се в банковата система. Въпреки, че тя остана стабилна на фона на случката КТБ, косвено се отрази на пазара на недвижими имоти. Един от тези непреки фактори беше ръст в покупката на жилища в етап на строеж. Подобна тенденция не се бе случвала от 2008 г., тъй като от една страна купувачите не искаха да рискуват с придобиване на нещо, което не е ясно кога ще бъде готово и не могат да експлоатират веднага, а от друга страна – банките не бяха склонни да финансират нещо, което все още не е напълно реализирано.

Фактът, че през изминалите 12 месеца има увеличено реализиране на сделки с имоти на етап Акт 15, е глътка въздух за строителните компании и зелена светлина, че през настоящата година може да очакваме раздвижване в сегмента ново строителство, или най-малкото започването на нови жилищни проекти. От такива, безспорно има нужда, след като през последните 2 години се говори за дефицит на апартаменти ново строителство, съобщават fakti.bg.

До голяма степен кредитния пазар по отношение на недвижимите имоти се повия от промените в Закона за потребителските кредити и КТБ. „Годината стартира с ниска активност и пасивно поведение от страна на потребителите, тъй като противоречивите тези в публичното говорене по отношение на промените в закона объркваха хората и те предпочитаха да заемат изчаквателна позиция. Може да се каже, че тази тенденция бе валидна за цялото първо шестмесечие. През втората половина на 2014 г. станахме свидетели на раздвижване, особено през последните 3 месеца на годината“, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

Несъмнено движението на цените също оказа влияние върху броя на взетите ипотечни кредити. Спирането на обезценяването и лекия ръст, който се отчете в цената на квадратен метър жилищна площ, редица клиенти решиха да не чакат повече и се сдобиха с нов имот.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: