pixel

Арх. Бярке Ингелс проектира „Европа сити

архитект

Източник: btvnews.bg

Датският архитект Бярке Ингелс бе избран да проектира търговския комплекс „Европа сити“, който ще бъде построен след десетина години в Гонес, на 19 км северно от Париж, оповести промоутърът на проекта Immochan – филиалът на групировката Auchan.

38-годишният архитект, основал архитектурното бюро „Бярке Ингелс груп“, бе избран заради оригиналността на проекта си, който се вписва идеално в пейзажа, поясниха от Immochan.

Четири архитектурни офиса, включително два френски – „Манюел Готран“ и „Валод е Пистр“, и норвежки – „Снохета“, бяха кандидати за осъществяването на проекта, лансиран през 2010 г. от групировката и кметството на Гонес.

Едновременно търговски и културен център, „Европа сити“ ще бъде построен към 2025 г. върху терен с площ 80 хектара. Върху покрива му ще има нещо като хълмове с растителност, съобразени със съседните сгради, поясни Ингелс.

В бъдещия комплекс ще се помещават около 50 магазина, десетина хотела, ресторанти, както и тематичен атракционен парк и воден парк. Промоутърите предвиждат също над 50 000 кв. м площ да е посветена на културата, включително за зала за изложби с международно значение, две зали за спектакли, цирково шапито с места за 1000-2000 зрители и културен център.

Построяването на комплекса ще струва 2 милиарда евро.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: