pixel

София с парк и край Перловската река

перловска река

Източник: dir.bg

Нови паркове и пешеходни зони предвижда планът за обновяване на центъра на столицата между булевардите „Сливница”, „Опълченска” и „В. Левски”, съобщи вестник „Монитор“.

През следващите няколко години той трябва да бъде подновен изцяло, но емблематичните жълти павета ще останат. Това предвижда заданието за провеждане на конкурс за обновяване на централната градска част.

В четвъртък Столичният общински съвет трябва да одобри конкурсните условия. Тротоарите и зелените площи около Перловската река в София, по-известна сред столичани като Канала, трябва да се превърнат в зона за отдих с пейки, беседки, чешмички и стоянки за велосипеди. Осветлението може да е наземно или висящо.

Участъкът около Перловската река е в първата зона за проектиране и обновяване заедно с прилежащия булевард „Евлоги и Христо Георгиеви” и площад „Орлов мост”.

При проектирането на новия облик трябва да се има предвид, че не може да се режат дървета. Ул. „Граф Игнатиев” трябва да стане пешеходна зона, но трамваите ще останат. Тя попада във втората зона за обновяване заедно със „Солунска”, „6 септември”, „Ген. Паренсов”, „Цар Шишман”, площадите „П. Р. Славейков”, „Гарибалди”, „П. Евтимий” и градинката пред храма „Св. Седмочисленици”.

В този участък, подобно на бул. „Витоша”, проектантите ще могат да предложат и подземни контейнери за боклук, предвижда заданието.

В района на Градската градина и тази около Руската църква, както и по площадите „Ал. Първи” и „Н. Гяуров”, бул. „Цар Освободител”, улиците „Г. С. Раковски”, „Кн. Ал. Първи”, „Гурко”, „Дякон Игнатий”, „Московска” трябва да се слагат нехлъзгави настилки. Проектантите ще трябва да предложат и разкрасяване на парковете с нови растения, подходящи за нашите климатични условия.

Жълтите павета по бул. „Цар Освободител” и на пл. „Народно събрание” ще останат. Трасетата са част от четвъртата зона за обновяване на центъра. В нея влизат и градинката пред „Кристал”, бул. „Васил Левски”, ул. „Московса”, „Раковски”, пл. „Ал. Невски”, улиците. „Париж”, „Оборище”, „Дунав”, „15 ноември”, „6 септември”, „11 август”.

Включени са и градините около „Ал. Невски”, храм „Св. София”, Синодална палата и край паметника на Иван Вазов.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: