pixel

Китай строи гигантски язовир

язовир

Източник: greentech.bg

Китайското министерството на околната среда е дало зелена светлина за изграждането гигантски язовир – най-високия ВЕЦ в страната, въпреки яснотата, че това ще окаже въздействие върху растенията и редките риби.

Язовирът с височина от 314 метра ще обслужва водноелектрическата централа Шуангджиангку на реката Даду в югозападната провинция Съчуан. След изграждането му се очаква той да осигури 20 гигавата капацитет, а годишното му производство се изчислява на 7 милиарда киловатчаса.

Той ще се строи повече от 10 години от дъщерно дружество на държавната енергийна фирма Group Guodian. Очаква се да струва 24,68 милиарда юана (4 020 милиарда щатски долара).

Министерството, в изявление късно във вторник, обяви, че признава, че проектът ще има негативни влияние върху околната среда, най-вече редките риби и местната флора, и ще засегне местни природни резервати. Разработчикът обаче, казва ведомството, е обещал да предприеме „мерки за противодействие“ за смекчаване на последиците.

Китай е решена да намали дела на изкопаемиоте горива в енергийния си микс и водноелектрическите централи ща имат ключова роля в това начинание. Стрраната реши да ускори изграждането на язовири в периода 2011-2015 г.

Новият язовир ще може да претендира да е най-високият в света, поне за известно време. В момента най-високата язовирна стена е тази на язовира Нурек в Таджикистан – 300 метра. В момента обаче се строят и други язовири с голяма височина на стената.

Междувременно Арктическият съвет взе решение да признае нововъзникващите икономически сили Китай и Индия и да ги включи като наблюдатели, което отразява нарастващия глобален интерес към потенциала за търговия и енергетика в Далечния Север.

Организацията, която координира Арктическата политика, набира влияние, тъй като морският лед се топи заради затоплянето на климата и това отваря нови търговски пътища в Северно море.

Китай е активна в полярната област, превръщайки се в един от най-големите инвеститори в минен добив в Гренландия и договаряйки споразумение за свободна търговия с Исландия. Късите корабни маршрути през Северния ледовит океан ще спестят на нейните фирми доста време и пари.

В Съвета участват САЩ, Русия, Канада и скандинавските страни. Китай, Япония, Индия, Южна Корея, Сингапур и Италия са със статут на наблюдатели. Статутът на наблюдател дава право на страните да слушат заседанията и да предлагат и финансират политики.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: