pixel

3000 лв. за домашна вятърна перка

viaturni-parkove

Може ли домашно направеният ток от фотоволтаици на покрива или от вятърна перка в двора да замени конвенционалните начини за доставка на електричество? Преди да инвестирате в слънчеви панели или във ветрогенератор, трябва да си отговорите на няколко въпроса.

Духа или грее?

Цените на електроенергията от възобновяеми енергийни източници падат всяка година. Само през 2013 г. имаше три намаления. Такава е и тенденцията в Европейския съюз по данни на браншовите организации в сектора. Така че трябва да забравите за забогатяване от домашно направен зелен ток. След като факторът “несметни богатства” отпада, остава втората икономическа обосновка – доколко изгоден е проектът и дава ли енергийна независимост.

Първата стъпка е да се определи потенциалът за производството на ток от вятър, слънце или геотермални източници в даденото населено място. Дори да не сте пионер и съседите вече да имат подобни инсталации, пак е нужна консултация със специалист. Дори няколко метра разлика могат да променят възможностите за използване на ВЕИ. Проверката на “Труд” сред дружествата за продажба на минимощности за зелена електроенергия показа, че повечето фирми предлагат комплексна услуга. Тя включва анализ на възможностите за производство на зелен ток плюс доставка на съответното съоръжение. Услугата по анализа се заплаща само в случай, че се откажете окончателно от проекта. Цените са над 500 лева.

Предварителното проучване показва дали вашият имот е подходящ за фотоволтаици, вятърни мощности или друг алтернативен източник на енергия. След като определите потенциала на имота, може да инвестирате. Ако живеете на място, подходящо за вятърен генератор, трябва да се съобразите с няколко допълнителни условия.

Как се мери вятърът

Има няколко показателя, с които трябва да се съобрази поставянето на вятърна турбина за домашна употреба, съветват от Българската ветроенергийна асоциация. Първият е скоростта на вятъра в района. Така ще може да се избере подходящ генератор. Важна за начина и мястото на поставяне на съоръжението е и посоката на вятъра. Трябва да се проучат въздушното налягане и влажността, защото те влияят на потенциала на перката. Важни са и средните температури на въздуха.

Изплащане – от 5 до 15 г.

Въпреки че цените на съоръженията за производство на зелен ток непрекъснато падат, те все още са скъпа алтернатива. Инвестицията е поне 3000 лв. на имот за източник, достатъчен за покриване на част от енергийните нужди на домакинството. Средната консумация на тричленно семейство в България е около 300 киловатчаса месечно. Потребителят може сам да си направи справка за консумацията, като следи показанията на електромера, или да поиска такава от доставчика на ток.

Това колко ток се харчи зависи в колко часа ставате, какви нужди от енергия имате сутрин, обед и вечер, кога не използвате ток. След като си отговорите на тези въпроси, може да съставите крива на потреблението – пикови часове и часове на излишък. По този показател фотоволтаичните панели изостават от вятърната енергия, тъй като основното слънцегреене е в средата на деня, когато рядко работещите хора стоят у дома. Разбира се, част от натрупаната енергия се акумулира, но не и цялата.

Към цената на съоръжението трябва да поставите и т.нар. “сума за сигурност”. Основният риск от използването на собствен източник на електроенергия е какво се случва при спиране на вятъра или в облачни дни. Затова експертите съветват да се използват комбинирани системи за производство на зелен ток в домашни условия – фотоволтаици и вятърни мощности, както и възобновяеми източници и централно захранване при нужда. Цената на алтернативния ток също трябва да се включи в сумата при избор на възобновяем източник.

Рискове за околната среда

Поставянето на възобновяеми източници оказва влияние върху околната среда. Все още в страната няма точен ред за рециклиране на фотоволтаиците след изваждането им от употреба. Няма и екоизисквания за поставянето на вятърни перки при изграждането на минипаркове за лична употреба. Най-честите рискове, свързани с околната среда, са хвърлянето на сянка от съоръженията, застрашаване на популацията на насекоми и птици. Проблем е и шумът от мощностите. Ако не искате да вредите на природата, трябва да включите в сметката и инвестиции за избягване на рисковете за околната среда.

Как енергото спасява птици

Поставянето на вятърни перки може да се окаже рисково за някои видове птици. Те обаче могат да бъдат застрашени и при нормалната доставка на електроенергия, припомнят специалисти. Именно заради това всяка една от частните компании, собственик на мрежи, има собствена кампания, която цели да предпази пернатите от съоръженията.

Основната грижа на дружествата е съсредоточена в спасяването на щъркелите, които често си правят гнезда на електрическите стълбове. Най-честата мярка, която ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про” предприемат, е да обезопасяват гнездата. Създават специални платформи, върху които се поставя птичето жилище и така се осигурява сигурност за доставката на ток и за живота на хвъркатите.

По данни на доставчика на ток в Южна България – ЕВН, компанията е обезопасила над 800 гнезда. За да подсигури основния маршрут на миграция на птиците Виа Понтика, който минава през водния комплекс Мандра – Пода край Бургас, ЕВН България е изолирала 2 електропровода с обща дължина 2,3 км.

Доставчикът на ток в Североизточна България “Енерго про” пък инвестира в защита на редките у нас египетски лешояди. От компанията са поставили специални протектори на 100 електрически стълба и електропроводи в района на русенските села Нисово и Кошов.

“Изолацията е устойчива на ултравиолетови лъчи и предпазва птиците от попадане под напрежение при честото им кацане по стълбовете”, обясняват от дружеството.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: