Златни правила за красива фасада

АТРИ

Наближава есента – сезон, изключително подходящ за боядисване или измазване на фасади. Независимо дали правите нова фасада или освежавате старата, преди да започнете, е добре да прочетете някои ценни съвети, за да си спестите излишни проблеми и разходи.

фасада

– Ако имате съмнения за цвета, поръчайте мостра!
Гледайки каталог, често хората не могат да си представят как даден цвят ще изглежда върху голяма повърхност. За да сте сигурни, че изборът ви е правилен поръчайте мостра от избрания цвят и го нанесете на около 1 – 2 кв.м от фасадата или на голямо парче гипсокартон и го поставете опряно на стената.

– Поръчайте цялото количество наведнъж!
Препоръчително е да се използва оцветен продукт от една и съща партида, за да се избегне разлика в цвета!

– Заложете на качество, а не на цена!
Изключително важно е боите и мазилките да са качествени, тъй като са изложени постоянно на атмосферните влияния, които ги рушат. Също така трябва да сте наясно, че пигментацията трябва да е устойчива на UV лъчи, за да не избелее след година – две. UV – устойчивите пигменти са доста по-скъпи от тези, които не са.

– Доверете се на специалистите да изчислят разходната норма!
Когато се изчисляват разходните норми трябва да се вземат под внимание освен квадратурата, също така грубостта на основата, попивността на повърхността и техниката на нанасяне. Действителният разход при боядисване върху релефни основи, може да се окаже и двоен.

– За да стигне трябва да остане!

Предвидете резерв! За големи повърхности предвидете резерв в размер на 10%, а за малки 25-30%. Изключително трудно е да се тонират допълнително 1 кг., без това да даде отражение върху цвета.

•    Изберете боя, ако:

– Сградата се намира  в околна среда със силно индустриално замърсяване или градски смог.
Фасадните бои задържат много по-малко прах и сажди от мазилките.
– Имате добре изпълнена гладка нова замазка.
Фасадната боя няма да прикрие неравности и дефекти.
– Искате да освежите стара фасадна боя или мазилка.

Ако старата основа е деградирала или ронеща се, задължително отстранете всички не добре прилепнали парчета и запълнете неравностите. За да осигурите здравината на старата боя или мазилка, нанесете дълбокопроникващ грунд. Ако повърхността е здрава, но с фини паяжинообразни пукнатини, нанесете запълващ грунд.

•    Изберете мазилка, ако:

– Сградата се намира в чист район със сравнително малко замърсяване.
Една къща далеч от градския смог, ще запази красотата си много по-дълго, без да се сблъсквате с проблема как да отстраните мръсотията от мазилката.
– Замазката на фасадата има кривини и дребни дефекти.
Ефектната структурна мазилка ще прикрие визуално неравните повърхности и малки дупчици, без да се налага да прешпакловат преди полагането ù. Това спестява време, пари и усилия.

И накрая, но не на последно място по важност – нашият съвет е: Изберете фасадна боя или мазилка с керамични микросфери, като например нашите продукти Атриатермика фасадна боя и Атриатермика структурна мазилка. Съображенията ни за този съвет са следните:

– Термоизолира
Нанесена като завършващ слой върху външна топлоизолация увеличава ефекта й като това увеличение може да достигне 25%. Тези продукти могат да се използват както за нови фасади, така и при саниране на съществуващи сгради.

–  Икономия на електроенергия за климатизация през летните месеци
Отразява инфрачервените слънчеви лъчи (над 82%) и не позволява затопляне на фасадата.

– Защитава основата от образуването на пукнатини
Изключителната устойчивост на Атриатермика не позволява проникването на вода и предпазва от образуването на пукнатини. Тя също така покрива съществуващи микронапуквания и по този начин предпазва основата от деградация.

–  Предпазва от вредни атмосферни влияния
Атриатермика е устойчива на смог, киселини, солен морски въздух, озон и UV лъчи и има много дълъг експлоатационен живот.

– Устойчивост на цветовете
Използваните за оцветяването и’ пигменти са с висока фотостабилност и не променят цвета на фасадата с течение на времето.

Продуктите от линия Атриатермика са произведени от италианската фирма Атриа. Атриа притежава международно валидни сертификати ISO 9001 и ISO 14001 за фирмената система за управление на качеството и опазване на околната среда. Тези сертификати са гаранция за високото технологично ниво на произвежданата продукция, спазване на строгите изисквания за опазване на околната среда и осигуряване на безопасност на труда при нанасяне на покритията.

Продуктите на Атриа са предпочитани както от професионалистите, така и от крайните клиенти заради отличното им качество, тяхната икономичност и лекотата на полагане.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: