pixel

Жива стена грейна в Лондон

зелена стена

Днес е модерно да се говори за екология. Енергоефективността на сградите е само един от начините да се съхрани природата. Някои прибягват до буквалното озеленяване на сградите – покриви, стени, дори цели сгради. Как обаче се поддържа една „зелена стена” жива?

Пример може да се даде с високата 21 метра, състояща се от 10 000 растения и закрепена с грунд, тежащ 16 тона стена на лондонския хотел Rubens at the Palace. Дизайнерът Гари Грант от компанията Green Roof Consultancy смята, че подобни стени могат да се справят с наводненията в града.

Огромната стена е с площ 350 кв.м. Изграждането й няма само за цел да придаде повече естетика на британската столица. Еколозите се опитват да решат някои проблеми, като например затоплянето и замърсяването на въздуха.

лондон

Това е най-голямата вертикална „жива” стена на Острова. Тя помага да се задържи топлината в помещенията през зимата и да е прохладно през горещите летни дни. Всички видове използвани растения са подбирани от Кралското градинарско дружество. Избрани са такива, които цъфтят в различни сезони, за да може стената да е красива целогодишно.

За поливането на 10 000 растения се използва дъждовна вода, която се събира в специален резервоар на покрива на сградата. Обемът му е 10 000 литра. От покрива водата бавно се стича по стената и пониква в корените на растенията.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: