pixel

15 фирми искат да строят пречиствателната станция на Шумен

prechistvatelna stantzia

След 30-годишни опити Шумен най-после трябва да започне да строи пречиствателна станция за питейни води с пари, отпуснати от правителствената програма за устойчиво развитие.

В момента тече процедура за избор на изпълнител и консултант. 15 строителни фирми вече са закупили документи за участие в процедурата за градеж. Това са най-големите компании в страната, повечето са софийски, шуменската “Автомагистрали Черно море” и една старозагорска. Има още месец време до крайния срок за участие в конкурса. Четири фирми са кандидати за консултанти.

Индикативната стойност на пречиствателната станция е 24 млн. лв., каза заместник-кметът на Шумен инж. Иван Йонков. Изпълнението трябва да приключи преди декември 2016 г. Община Шумен вече е одобрена да получи през т.г. 3,5 млн. лв. от правителствената програма. Авансово са преведени 30% от тях. От кметството се надяват подобни проекти от първостепенна важност за региона да имат устойчивост на финансирането, без значение от смяната на правителството.

Планирано е водата на шуменци да бъде с две стъпки на пречистване. Първо ще се прецежда през микросита, а след това ще се филтрира през пясъчни филтри. В проекта се предвижда остатъчното напорно налягане от 6 атмосфери, с което водата постъпва от язовир “Тича”, да се използва за производство на електроенергия . Токът ще се ползва за функциониране на станцията.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: