Жилищното строителство ще се оскъпи заради евроизисквания

строителство

Строителството на жилищни сгради ще поскъпне с 10-15% след въвеждането на еврокодове в сектора, предаде Дарик.

Очаква се новите изисквания да влязат в сила до година-две. От януари 2014 година европейските нормативи за строителство стават задължителни, но само за проектирането и строежа на сгради, които се залагат по реда и условията на Закона за обществените поръчки. Целта на нововъведенията е да се повиши безопасността на сградите.

Еврокодовете обхващат европейските нормативи за строителство на сгради. Според Виолета Ангелиева от Министерството на инвестиционното проектиране тези изисквания не са нови и непознати за строителния бранш.

„Това е европейската система за проектиране на всички видове строителни конструкции, в това число натоварвания, сеизмични въздействия, геотехническо проектиране“, каза тя.

От 2011 година в сила е наредба, според която еврокодовете трябва да бъдат приложени към българското законодателство. Тя предвижда двугодишен гратисен период, който изтича през януари 2014 година, когато всички сгради, строени с държавни или общински средства трябва да отговарят на новите изисквания.

„Всичко, което се възлага с обществена поръчка, тоест тези видове нови строежи, ще бъдат по еврокодовете. А всички останали строежи – било жилищни или други сгради, които са частно инвестиране, ще бъдат по националните норми или по желание на възложителя може да бъдат проектирани и по еврокодовете“, каза тя.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: