pixel

Конкурс за нова визия на паметника пред НДК

паметник ндк

Столична община обявява конкурс за нова визия на паметника “1300 г. България” пред НДК. Той ще е анонимен, а победителят ще получи 12 000 лв. и ще трябва да включи като консултант автора на монумента проф. Валентин Старчев. Остър дебат дали с конкурс трябва да бъде решена съдбата на паметника имаше на дискусията на сдружение “Трансформатори” в сряда. Проектантските екипи ще избират дали да оставят паметника, или какво да го замени, пише „24 часа“.

Главният архитект на София Петър Диков напомни, че допитване до софиянци е показало огромно неодобрение на паметника. Исканията с какво да бъде заменен варират от паметник на хан Аспарух, възстановяване на мемориала на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк до стена за катерене. Затова Столична община обявява конкурс.

“Догодина започва ремонтът на градината при НДК, който ще продължи до средата на 2015 г. Дотогава съдбата на паметника трябва да е ясна”, подчерта Диков.

Проф. Старчев обаче напомни, че има закон за авторското право и макар да призна, че творбата му не е в добър вид, поиска първо да му се възложи да я реновира и после да се обявява конкурс.

Срещу конкурса се обявиха и съюзите на архитектите и на художниците. Според тях нямало как да се прави подобно състезание при жив автор.

От Съюза на ландшафтните архитекти пък настояха остатъците от монумента да се премахнат. Организациите имат 7 дни срок да внесат предложения за заданието за конкурса, съобщи зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: