Санираме над 2000 сгради до края на годината

sanirane

„Уверени сме, че към края на годината ще надминем 2000 санирани сгради, националната програма има своя потенциал и се разраства.“ Това заяви в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя припомни, че първите сгради в страната вече се санират.

Досега са сключени над 1000 договори за одобрени сгради, които ще се финансират от Банката за развитие към Съвета на Европа с отпуснатите 150 млн.евро. Почти 1300 са подадените заявления, а над 2000 са регистрираните сдружения по Закона за етажната собственост. По довършителната програма от европейските фондове ще се санират още 150-180 сгради.

„Общината и държавата имат право по Закона за устройство на територията да издават предписания на собственици на сгради, включително архитектури паметници на културата, да ги обезопасят и приведат в добър вид“, обясни министър Павлова. Ако препоръките не се изпълнят, общината може да укрепи имота за нейна сметка и да потърси парите си от собственика. Другият вариант е чрез европейско финансиране, съобщава trud.bg.

Регионалният министър Лиляна Павлова преряза лентата на обновения център по ул. „Алекнсандровска“ до пл. „Батенберг“ в крайдунавския град. За реконструкцията му общината спечели проект за 5,4 млн.лв. по ОП „Регионално развитие“.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: