pixel

Семинар „Град, който харесваме” в Копенхаген

устойчиво развитие

В рамките на кампанията „Свят, който харесваш” Еврокомисията покани специалисти по градоустройство от цял ЕС в датската столица Копенхаген да демонстрират устойчиви решения на практика. Участват специалисти от България, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Литва, Полша и Обединеното кралство.

Учебната визита „град, който харесваме” е организирана в сътрудничество с Датския архитектурен център и с Конфедерацията на датската индустрия и ще покаже на участниците редица нисковъглеродни проекти — новаторска инсталация за изгаряне на отпадъци, устойчив театър, нискоенергийни жилища и офиси, охладителна централа.

Кони Хедегор, европейски комисар по действията в областта на климата, заяви: „Все повече европейци се установяват в градовете и се нуждаем от комплексни решения, които им осигуряват добро качество на живот и намаляват емисиите на CO2, замърсяването на въздуха, задръстванията и т.н. Много от решенията вече съществуват и се надявам примерът на Копенхаген да вдъхнови и други да го последват. Кампанията „Свят, който харесваш” помага на специалистите по градоустройство в Европа да обменят добри практики и да ги прилагат масово”.

На учебната визита са поканени главни архитекти и технически директори от избрани европейски градове, както и политици и специалисти от частния сектор.

По време на „Град, който харесваме” ще бъдат посетени следните обекти:

Ресурсен център Amager — инсталация за изгаряне на отпадъци, която снабдява града с електричество и централно отопление и същевременно предлага ски писта на покрива;

Салонът на Кралския театър, оборудван с новаторска енергоспестяваща система и повдигаща система, компенсираща покачването на морското равнище;

Награденият комплекс 8, устойчиво съчетаващ жилища и офиси;

Проектът Vildrose, предлагащ устойчиви жилища на достъпни цени;

Енергийно неутралната централа на Ramboll.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: