700 млн. лв. в капиталовата програма на София

столична община

Заявка за продължение на мащабна инвестиционна програма, за която ще се разчита основно на еврофондове и банкови заеми, очаквания за по-добра събираемост на данъци и такси и запазване на приоритетните области за развитие – градски транспорт, инфраструктура, екология и образование, показва проектобюджетът на София за догодина. Капиталовата програма на общината пък ще е за близо 700 млн. лв., или с над 30% повече от инвестираните средства през 2013 г.

С 230 млн. лв. повече в сравнение с настоящия бюджет са заложените приходи през 2014 г., или общо 1,421 млрд. лв. „Увеличението се дължи най-вече на привлечените европейски средства”, каза кметът Йорданка Фандъкова при представянето на документа. Общината очаква и собствените приходи да са с 64 млн. лв. повече благодарение на затегнатия контрол при събираемостта. Проектът вече е представен на всички политически групи, като предстои обществено обсъждане и внасяне в общинския съвет в средата на декември.

„2013 г. беше година на активно проектиране и провеждане на тръжни и отчуждителни процедури, като повечето проекти са готови и чакат пролетта за реализация”, посочи кметът на София. От заложените общо 696 млн. лв. инвестиционни разходи на столицата близо 470 млн. лв. ще дойдат по оперативни програми. В общата сума се включва и заемът от 118 млн. лв. за столичния завод за боклук, както и собствените средства в размер на около 98 млн. лв.

От следващата година започва и реконструкцията на големи булеварди и улици по проект за 200 млн. лв., за който Столичната община получи заем 100 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка. Програмата ще се съфинансира от бюджета на столицата и ще продължи три години.

Зам-кметът по финанси на София Дончо Барбалов заяви, че общината няма да промени данъчната си политика през 2014 г.

Източник: vestnikstroitel.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: