pixel

Инвеститорите стопират строителството

строителство

Две са основните индикации за възраждане на пазара на недвижими имоти – вложение на инвеститорите извън пределите на страните им и от там повишаване на строителната активност. За съжаление анализатори не отчитат ръст в нито една от двете сфери. Напротив, последните данни на Eurostat за състоянието на строителния сектор за септември 2013 г. показва спад от 1.3% на месечна база, а на годишна се отчита минимален ръст от 0.2%, което на практика е нищо. Най-тежко остава положението в Португалия. Там понижението е 14.9% на годишна база. На второ и трето място са Чехия и Словения с понижение съответно от 11.8% и 7.9%, отново за период от 12 месеца. Класацията на държавите с ръст в строителството се оглавява от Унгария. Там за периода септември 2012-септември 2013 г. се отчита повишение от 9.3%. Изненадата е второто място – Испания. Европейският статистически институт регистрира повишение от 6.1% в рамките на една година. „Това обаче не трябва да се смята за успех, тъй като все още строителството в страната е с 81% по-ниско от пиковия период преди шест години”, коментират специалисти. Бронзовият медал остава за Великобритания с ръст от 4.6%.

Разглеждайки пазара на месечна база, от Eurostat отчитат ръст в строителния обем в шест държави и спад в девет. Повишение има в Словения (+6,2%), Словакия (+1,6%) и Унгария (+0,8%), а свиване на обемите – в Португалия (-12,3%), Румъния (-6,9%) и Чехия(-4,6%).

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: