pixel

Зелено сиропиталище в Непал

zelena-sgrada

Проектирано от MOS Architects, това устойчиво сиропиталище ще е част от местна общност в Непал, което да послужи като модел за околните райони.

Сиропиталището „Lali Gurans“ с прилежащия му център за обучение се изгражда само на осем километра от Катманду. Сградата се строи изцяло с помощта на местни строителни техники и местни материали и ще бъде увита в жива стена от растения. Ще си има резервоари за събиране на дъждовна вода и ще бъде практично и евтино решение за нуждите на общността.

Проектът се е зародил в резултат на партньорството между MOS Architects и Фондацията „Семената на промяната“, която се фокусира върху образователната и екологичната дейност в Непал. Районът, в който ще бъде разположено сиропиталището, е сеизмично активен, така че архитектите са проектирали бетонна конструкция върху солидна основа.

Центърът ще предоставя социални услуги за непалските жени и ще осигурява дом за около 50 деца. Проектът се намира в район с виска младежка бедност, затова неприкосновеността на личния живот и сигурността са основни акценти в оформлението на сградата. Тя ще съдържа библиотека, клиника за жени и общежитие.

MOS също така възнамерява да направи така, че пространството да служи като център за обучение за зелено строителство и опазване на околната среда. Архитектите са решили да включат прости, устойчиви техники на „здравия разум“ за изграждане на надеждни жилищни решения – като например събирането на дъждовна вода в три големи цистерни. Освен това ще се събира биогаз от местното сметище с цел генериране на енергия за сградата.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: