Соларен „пясъчен часовник“ може да захранва 1000 домакинства

solari

Аржентинският дизайнер Сантяго Мурос Кортес разкри плановете си за гигантски слънчев „пясъчен часовник“, генериращ енергия, който може да произведе достатъчно електричество за 1000 датски домакинства. Същевременно той ще служи като визуално напомняне, че все още има време да спрем промяната на климата – ако действаме сега.

Мястото, където е планирано построяването на инсталацията, е занемарен терен при пристанището на Копенхаген, недалеч от емблематичната статуя на Малката русалка. Там произведението ще показва технологията на концентрираната слънчева енергия, като в същото време ангажира обществеността. „Соларният пясъчен часовник“ на Кортес спечели наградата в кокурс за градско изкуство и ако бъде построен, ще се окаже една невероятна нова туристическа атракция в датската столица, съобщават от greentech.bg.

Всяка година този конкурс, известен като Land Art Generator Initiative (LAGI) предизвиква всички да си представят как енергията от възобновяеми източници може да съществува в хармония с градската среда, природата и хората. Организация избира трима победители, които обичайни биват отличени измежди стотици интердисциплинарни екипи от много страни.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: