Кои са предстоящите проекти за нова визия на София

bulgarska stroitelna sedmitza

Столична община, КАБ, архитектурни студиа и сдружения ще представят свои проекти за облика на столицата

София да се превърне в модерна европейска столица. Тези думи винаги изникват, щом се заговори за освежаване на градската среда, промяна на транспортния план или развитие на екологичното строителство заради климатичните промени.

За да промени облика на столицата общината периодично възлага на млади архитекти изработване на проекти за градското пространство, като инициатива в тази посока поемат и редица архитектурни сдружения със свои виждания и идеи.

На 25 март местната власт, Камарата на архитектите в България (КАБ), архитектурни студиа и сдружения ще се срещнат, за да представят част от проектите, които предстоят да се реализират в столицата, или да отправят своите предложения.

Архитектурният форум „За устойчива градска среда в София“ ще започне в 11.00 часа като част от програмата на Българска строителна седмица в Интер Експо Център.

Проектите на 25 март

Архитектурните конкурси за ново оформление на десетки обекти в идеалната част на София и за реконструкцията на пл. Света Неделя, както и проектът MILD HOME за екоселище, са част от предприетите стъпки на местната власт за визията на столицата. Те ще бъдат представени на 25 март от архитектите Иво Пантелеев, Стефан Добрев и Димитър Младенов, спечелили първи места в надпреварата, които ще разкажат и за предстоящата им реализация. Освен това арх. Бойка Къдрева, директор направление „Архитектура и градоустройство“ в Столична община, ще покаже развитието на проекта за екологично селище в с. Мрамор. Всички проекти се очаква да бъдат финансирани по новата европейска програма „Региони в растеж“.

Същевременно София беше избрана и за европейска столица на спорта за 2018 г., което дава допълнителна възможност на града да кандидатства по европейски проекти за развитието на масовия спорт в столицата. По време на архитектурния форум общинският съветник от ГЕРБ Анатоли Илиев, който бе и секретар на инициативния комитет по кандидатурата на София, ще разкаже за предварително заложените приоритети на Столичната община за изграждането на детски площадки, реновиране и модернизиране на спортните бази в детските градини и училищатa.

Друга важна тема в събитието ще бъдат климатичните промени, които сериозно зачестяват, нанасяйки огромни щети. Зам.-председателят на КАБ Николай Гълъбов ще обясни как архитектурата може да спре развитието на климатичните промени и да спомогне за предотвратяването на природни катастрофи в бъдеще.

Две архитектурни сдружения – Група Град и Трансформатори, които се превърнаха във важен фактор при взимането на решения за промяна на облика на града, също ще представят своите виждания, идеи и проекти за визията на София.

Интер Експо Център

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: