pixel

Архитектурно студио RMJM е избрано да проектира кулата Xiangjiang Gate в Хънян, Китай

Tower 1
Архитектите от RMJM в Шанхай спечелиха конкурс за нова кула в град Хънян в южната китайска провинция Хунан. Структурата, наречена Xiangjiang Gate, представлява две сдвоени кули. Ще се извисява на 177 метра във височина и ще служи като порта към град Хънян. Кулата ще бъде построена на мястото, на което се сливат три реки – Xiang, Zheng и Lishui.

Tower 2

Концепцията за кулата е вдъхновена от историята на града – вода, огън и гъски. Многофункционалната сграда ще служи по-специално като туристически информационен център и монумент с панорамна платформа. Със своята височина Xiangjiang Gate се отдалечава от традиционната визия за градска порта и се придвижва към една по-модерна форма.

Tower 3

Кулата наподобява тесен поток вода, разливащ се върху две парчета земя. „Дизайнът е повлиян от географското местоположение на града, както и от сближаващия му дух. Хънян е град, в който старото и новото, културата и съвременността се срещат в много аспекти “, казват от RMJM.

Tower 4

Визията на сдвоените кули ни връща към същността на човечеството: огъня. Религиозната традиция гласи, че Хънян е първото средище, носещо знака на Чжу Ронг – бог на огъня и юга.

Tower 5

Погледната от горе надолу, сградата прилича на гъска, летяща в небето. В древната китайска поезия Хънян е бил зимно убежище за диви гъски, които бягат от студа на север, и е бил наречен „Градът на дивите гъски“. Традиционно дивата гъска се свързва с промяна в сезоните, но също така носи послание за любов отдалеч.

Tower 6

„Хънян не е само град с богато културно минало, но и вторият по големина град в региона и бързо развиващ се технологичен център. Структурната система на портата ще отразява напълно най-високото ниво на съвременните технологии в строителното инженерство.“, допълват от компанията. Архитектите от RMJM проектират фасадата на кулата като прозорец към културата на Хънян, излъчвайки светлините, цветовете и сенките на сезоните. Стъклената фасада ще бъде осветявана през нощта чрез интегрирането на специална LED технология.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: