Theatre de Stoep на UNStudio

UNStudio

UNStudio завърши изграждането на театъра в холандския град Spijkenisse, включващ перфорирана фасада, която сияе в пурпурен цвят през нощта и аудитория с подвижен покрив за подобряване на акустиката.

Отворилият врати на 9-ти Октомври Theatre de Stoep, заемащ площ от 5,800 кв. м., е проектиран от UNStudio с цел да се осигурят на града две нови зали, които да могат да бъдат адаптирани за провеждане на театрални представления, кабаретни изяви, концерти и танцови забави.

Дизайнът на UNStudio включва комбинирането на типичната за театъра драма и социалния аспект на местното комунално пространство, като създава щедро откъм пространство многоетажно фоайе, функциониращо едновременно като входно предверие и място за срещи, съобщава arhitektura.bg.

Основателят на студиото Ben van Berkel обяснява: „В противовес на овладяната от медиите култура, театърът предлага съпричастно изживяване на събитие на живо, често подходящо наричано ‘живост’ – ‘магията на театъра на живо’, разбирано като странния, неуловим обмен на енергия между публика и изпълнител, груповото сплотяване и моментното взаимодействие наложено от събитието на живо.” Фоайето е съставено от няколко свързани помежду си пространства, в които са разположени кафенета и ресторанти, както и входовете към двете зали за представления. Смели цветове помагат на посетителите в ориентирането, като са добавени и просторни високо разположени прозорци, които окъпват вътрешния обем с естествена светлина.

„Отвесното фоайе се превръща в осов център на социалното функциониране на театъра, сцена за посетителите и динамична фокусна точка, заобиколена от гледни точки на различни нива,” казва Van Berkel.

По-малката от двете зали разполага с достатъчно място да побере 200 зрители, докато по-голямата може да приюти малко над 650 души, с повече от една трета от местата разпределени по балконите.

За да подсигури всестранна акустика в основната зала, от UNStudio са проектирали таван, изграден от мобилни елементи, които могат да извършват заход надолу или да бъдат позиционирани под различен ъгъл, с цел да се пригодят към различни обеми. В допълнение към тях са инсталирани акустични панели, които очертават стените.

Внушително стълбище води от входовете до двете зали, опасано с извити перила, които преливат в сервизни плотове и специални поръчкови елементи от мебелировката.

Външно, сградата има извито тяло, поректирано така, че да не прекъсва естествения порив на вятъра към близкостоящата вятърна мелница от 19 век – Nooitgedacht, превърнала се в местна забележителност.

Горните секции на стените са облечени с два пласта алуминий. Външният пласт е перфориран с редици от кръгли отвори, с инсталирано в тях LED осветление, което придава на сградата пурпурно сияние през нощта.

В ранните етапи на проекта UNStudio си сътрудничи с инженерната фирма Arup, с която съвместно разработва забележителната извита форма на сградата, избягвайки усложняването на структурната рамка. По-късно е внедрена системата Building Information Modelling (BIM), която ще се използва за поддръжката и управлението на сградата в бъдеще.

UNStudio

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: