pixel

Бош отбеляза силен ръст в България

Bosch

◊ През 2018 г. консолидираните продажби в България се увеличиха с 19 процента и достигнаха 104 млн. евро;
◊ Силно развитие на Бош Софтуер Иновейшънс;
◊ Добри резултати във всички бизнес сектори;
◊ До 2020 година Бош ще постигне нулеви въглеродни емисии във всички свои 400 локации в света.

Водещият световен доставчик на технологии и услуги Бош, завърши финансовата си 2018 година с общ обем на консолидираните продажби в размер на 203 млн. лв. (104 млн. евро), отбелязвайки ръст от повече от 19 процента в сравнение с предходната година. „През 2018 г. дейността на Бош в България отново се развиваше много добре във всички бизнес сектори, с които фирмата е представена в страната: Автомобилни технологии, Потребителски стоки, Енергийна и сградна техника“, заяви Михай Болдижар – генерален директор на Роберт Бош ЕООД и представител на Група Бош в България. „Очакваме да продължим да растем и през 2019 г., благодарение на нашите иновативни продукти и развитието на дейността на Бош в страната,“ допълни още г-н Болдижар. Към 31 декември 2018 г., броят на служителите на Бош в България достигна около 220 души (вкл. служители от неконсолидирани дружества). Този брой се очаква да се увеличи през 2019 г., особено в сферата на разработването на софтуер.

Bosch

Силно развитие на Бош Софтуер Иновейшънс ЕООД
Към края на 2018 г. в Бош Софтуер Иновейшънс ЕООД, част от софтуерното IoT звено на Група Бош, работят повече от 170 служители, което е с 25% повече спрямо предходната година. Това бизнес звено отбелязва непрекъснат растеж, като през 2019 г. е планирано допълнително увеличаване на броя на персонала с до 30%. В момента компанията има около 20 свободни позиции – особено за Java и JavaScript разработчици, както и за специалисти по осигуряване на качеството. Талантливите разработчици на Бош Софтуер Иновейшънс в България продължават да разработват Bosch IoT Suite – гъвкава IoT платформа, базирана на отворен код и стандарти. В допълнение, те консултират и разработват свързани клиентски решения в областите: селско стопанство, умни сгради, умен дом, ритейл, енергетика, транспорт и производство. До момента към Bosch IoT Suite са свързани повече от десет милиона устройства.

Добри резултати в бизнес сектора Автомобилни технологии
В бизнес сектор Автомобилни технологии направление Автомобилно оборудване продължи тенденцията си на ръст и през последната година, като отчете двуцифрен ръст на продажбите.

През 2018 г. направлението успешно разви сервизните концепции на Бош на българския пазар. Броят на автосервизите, участващи в концепциите на Бош, като Bosch Car Service, Bosch Injection Systems и Bosch Braking Systems, в края на 2018 г. достигна над 210 автосервиза. Освен това, компанията отчете добро развитие и на програмата за лоялност Bosch eXtra. В края на миналата година броят на участващите автосервизи и магазини възлизаше на повече от 1000. През 2019 г. направление Автомобилно оборудване ще фокусира усилията си към развитието на автосервизните си концепции, увеличаването на пазарния си дял и по-нататъшния ръст на дългосрочната програма за лоялност Bosch eXtra в България.

Bosch

Сектор Потребителски стоки: Иновации, отговарящи на най-високите очаквания
Bosch Електроинструменти още веднъж постигна значителен ръст през 2018 г. и продължава да има лидерска позиция на българския пазар. Основата за този успех е насоченият към потребителя и иновативен подход. Бош пуска на пазара и нови продукти като професионални акумулаторни 18-волтови инструменти от ново поколение, Biturbo, който изцяло използва потенциала на ProCore18V мощните батерии от 8.0 и 12.0 Ah. Тези инструменти са по-мощни от всички предишни акумулаторни инструменти на Бош и предлагат на професионалистите еквивалент на електрическите инструменти с мощност от 1 000 до 1 800 W. В допълнение, Bosch Електроинструменти тази година представи на местния пазар X-Lock – революционна сменяща система за ъглошлайфи, която дава на потребителя възможност да смени приставката за пет секунди. С повече от 130 X-Lock консуматива, Бош предлага на професионалистите пълна гама продукти за различни приложения – за обработка на метал, камък и бетон, аксесоари за механиците и фаянсаджиите. Освен това, Бош разшири 18-волтовата си система за „Направи си сам“ ентуасиастите с четири нови инструмента: UniversalDrill 18 – акумулаторна бормашина, UniversalImpact 18 – акумулаторна комбинирана бормашина, AdvancedRecip 18 – акумулаторен трион с възвратно-постъпателно движение и UniversalVac 18 – акумулаторна ръчна прахосмукачка. Всички инструменти са част от системата “Power for All”, която включва повече от 25 различни електроинструмента за дома и градината. Любителите на „Направи си сам“ могат да работят с тези инструменти, като използват 18-волтовата литиево-йонна батерия.

За девета поредна година БСХ Домакински уреди България ЕООД отчете рекордни продажби и продължи тенденцията си на растеж. Като производител на домакински уреди номер едно в Европа, Бош се фокусира върху потребностите на хората и разработва продукти, които правят живота по-лесен. Новите високотехнологични сензори, които компанията интегрира във все повече свои домакински уреди, предлагат подобни услуги: анализ, контрол и управление на процеси с възможно най-висока надеждност и прецизност. Така например функциите на уредите PerfectBake, PerfectRoast, PerfectCook, PerfectFry и PerfectAir, които вече се предлагат на българския пазар, превръщат кухнята в „умна кухня“. Стремейки се да създаде „Техника за живота“, компанията представи на българските потребители българското мобилно приложение Home Connect. С него потребителят може да контролира, да наблюдава или предварително да настройва домакинските уреди Bosch директно от смарт устройството, където и да се намира. Усилията на Бош, обаче, надминават умните електроуреди и са насочени към изцяло интегриран умен дом. През 2018 г. БСХ България пусна на пазара VarioStyle – хладилник-фризер със сменящи се цветови панели. Иновативният продукт позволява лесна смяна на стила в кухнята и спечели престижната награда „Продукт на годината“ в България в категория „Хладилници“.

Bosch

Сектор Енергийна и сградна техника: свързани и спестяващи енергия
Направление Термотехника, което е част от бизнес сектора Енергийна и сградна техника, има за цел да запази тенденцията си на двуцифрен ръст от предходните години. Един от факторите за успех беше разширяването на продуктовата гама. През 2018 г. Бош Термотехника представи в България две продуктови линии битови климатични системи и консолидира продажбите на парни котли за обществен и индустриален сектор. В допълнение през 2019 г. Бош Термотехника – пазарният лидер в сферата на кондензната технология за стенни газови котли в Европа, представи на българския пазар Condens 2300i W – първия свързан газов котел Bosch в своя клас. Condens 2300i W предлага ненадмината сезонна ефективност и е еталон в своя клас с изключително тихата си работа. За да подкрепи разрастващия се пазар на газови котли и необходимостта от знания и обучение на инсталаторите, през 2019 г. Бош Термотехника планира да открие в София нов и модерен обучителен център за газови и електрически отоплителни уреди.

Нещо повече, направлението Бош Сградни технологии отчита двуцифрен ръст на продажбите през 2018 г. Бош въведе широка гама от нови продукти и услуги и е водещ доставчик на решения и услуги, подходящи за нови проекти, реновиране на индустриални обекти, офисни и хотелски сгради, търговски обекти, транспортни инфраструктурни обекти, ритейл и др. Със своята широка гама от висококачествени интелигентни облачни услуги Бош Сградни технологии придава допълнителна стойност на своите продукти.

Група Бош: прогноза за 2019 г.: дейности, насочени към климата и мерки за качество на въздуха
През 2019 г. Група Бош очаква развитието на световната икономика да се забави. Въпреки трудните условия в промишлените сектори и регионите, които са важни за компанията, Бош очаква продажбите й през текущата година леко да надвишат нивата от 2018 г. Независимо от краткосрочния времеви хоризонт, компанията засилва усилията си в борбата срещу климатичните промени и подобряване качеството на въздуха. „Промяната на климата не е научна фантастика; тя наистина се случва. Ако приемем Договора от Париж сериозно, действията за борба с климатичните промени не трябва да се разглеждат само като дългосрочен стремеж. Те трябва да се случат в краткосрочен план,“ каза д-р Фолкмар Денер, председател на управителния съвет на Robert Bosch GmbH, на годишната пресконференция на Бош в Ренинген, Германия. „Друга наша цел е да отговорим на нуждата на обществото за добро качество на въздуха в градовете. Като иновационен лидер, искаме да предложим технологични решения на екологичните проблеми.“ Ето защо, от една страна Бош все повече интензифицира вече успешните си усилия за намаляване на емисиите CO2, които отделя. „Ще бъдем първото голямо промишлено предприятие, което ще постигне амбициозната си цел за въглероден неутралитет след малко повече от година,“ обяви Денер. „Всички 400 локации на Бош по света ще бъдат въглеродно неутрални от 2020 г.“ От друга страна, Бош преследва и друга амбициозна цел – качеството на въздуха: „Искаме да намалим замърсяването на въздуха от превозните средства на практика до нула. За да направим това, ние гледаме отвъд капака на автомобила,“ каза Денер. В своите усилия компанията ще фокусира действията си в три стълба: разработване на ниско замърсяващи задвижващи технологии, работа с местните власти по проекти за поддържане на равномерен поток на трафика и внедряване на корпоративна система за управление на мобилността в своите собствени локации.

Роберт Бош

Бош в България е част от Група Бош, водещ световен доставчик на технологии и услуги. Стратегическата цел на Група Бош е да предоставя „техника за живота” за днешния свързан свят. Продуктите и услугите на Бош са създадени да вдъхновяват потребителя и да подобряват качеството на живот, като предлагат иновативни и ефективни решения. През 2019 година Бош откри Инженеринг Център в София, където близо 500 софтуерни специалисти разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност.

Прочетете също: