Зелена светлина за „Южен поток“ в морето

uijen potok

Единодушно Висшият екологичен експертен съвет (ВЕЕС) към екоминистерството одобри Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на морския участък от газопровода „Южен поток“.

Това съобщиха от ведомството в понеделник. Предстои екоминистърът да издаде заповед за одобрение на доклада, за да може проектът да получи и разрешение за строителство.

Това е последната екооценка, която „Южен поток“ трябваше да получи у нас. Досега такава има за сухопътния участък, който ще започва от Провадия и ще достига сръбската граница през Северна България.

Морският участък на проекта преминава през повече от 200 км от икономическата зона на страната ни в Черно море. Компанията, която управлява участъка, е „Южен поток Транспорт“. България не участва като акционер в дружеството.

Страната ни държи 50 на сто от собствеността върху тръбите на българска сухоземна територия. Останалите 50 на сто са собственост на „Газпром“.

Очаква се строителството на „Южен поток“ в морето да започне в средата на годината. Всички тръби за изграждането на газопровода ще се съхраняват в пристанищата на Бургас и Варна.

От екоминистерството обясняват, че най-проблемната част от морския ОВОС е поставянето на тръбите под плажа Паша дере. Първоначалният план предвиждаше газопроводът да се изгражда чрез прокопаване.

След недоволство на местните жители обаче е избрана нова безизкопна технология. Въпреки това, докато не бъде завършено строителството в участъка, плажът, който е и защитена зона, ще остане затворен.

Процедурата по ОВОС започна през юни 2012 г. Година по-късно беше оценено положително качеството на доклада, а в края на 2013 г. минаха и допълнителни обществени обсъждания за „Южен поток“ във Варна и село Приселци.

Морският участък от „Южен поток“ се оценява на 8 млрд. евро. Българският сухоземен участък излиза 4,1 млрд. евро, като половината от сумата трябва да се осигури от Българския енергиен холдинг. Той ще тегли заем от Газпром банк.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: