Китайски фирми могат да изградят тунела под „Шипка” за по-малко от 1 година

tunel shipka

„Китайски фирми могат да изградят тунела под „Шипка” за по-малко от 1 година. Желанието им е да участват или построят самостоятелно и автомагистралите „Хемус” и „Черно море””. Това каза по време на среща с Председателския съвет на Националния съюз на превозвачите народният представител от КБ Борислав Гуцанов.

Той подчерта, че едно от държавните дружества, което проявява интерес към тези инфраструктурни проекти, е с годишна печалба от 100 милиарда долара. Разговорите бяха инициирани от Националния съюз на превозвачите по повод проблеми в сектора, които те поискаха да обсъдят с Гуцанов в качеството му и на член на Комисията по транспорт, информационни съобщения и технология към НС. По думите на председателя на организацията Максим Петков настоящото правителство вече изпълнява поетите ангажименти към транспорта. „За последните месеци кабинетът свърши толкова неща в сектора, колкото никой не направи през изминалите 6 години”, призна той.

Вече са заделени 15 милиона лева за проектиране на контейнерния терминал и атракционната зона на пристанище Варна-Изток, както и 90 милиона за началото на строителните дейности, каза в отговор на въпрос Гуцанов. „Преместването на порт Варна-Изток е проектът, който получи зелена светлина още в първите месеци на правителството „Орешарски””, допълни народният представител. И уточни, че пристанище Варна-Изток и пристанище Варна-Запад няма да бъдат давани на концесия. По думите на Борислав Гуцанов държавата планира да отдели средства за закупуване на нови кораби за търсене и спасяване по море, както и за началото на изграждане на факултета по „Фармация” във Варна. „16 милиона са отделени за укрепването на свлачището „Трифон Зарезан”. Планирано е през програмния период 2014 – 2020 да бъде изградена и скоростната ж.п. отсечка Варна-Русе”, обяви народният представител. По повод идеята на миналия кабинет да бъде издаван фискален бон на пътниците в автобусите той поясни, че решението на тогавашния финансов министър Симеон Дянков е било необмислено. „Ще обсъдим дали по някакъв начин може да се въведе подобна система или фирмите, които вече са закупили устройства за това, да си получат парите обратно”, каза Гуцанов. По време на срещата двете страни коментираха и летищните такси на аеропорта във Варна, които според тях трябва да бъдат намалени. „ Австрийските авиолинии, които поддържат прекалено високи цени за полетите до града ни, се държат арогантно и дискриминационно. Добре е Община Варна, като представител на местното самоуправление, да заеме твърда позиция по този въпрос”, каза Борислав Гуцанов.

Източник: vestnikstroitel.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: