pixel

Зелена светлина за магистралата между България и Сърбия

magistrala

Националния експертен съвет към Министерството на регионалното развитие под председателството на заместник-министъра на регионалното развитие Ангел Петров даде зелена светлина за строежа на магистрала между България и Сърбия, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Съветът е одобрил парцеларен план за модернизация на път I-8 Калотина – Софийски околовръстен път (СОП)  от км 1+000 до км 32+447. Приет е бил и Подробният устройствен план (ПУП), който трябва да бъде одобрен и със заповед на заместник министър-председателя по икономическата политика  и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. Заповедта ще бъде основание за последващи дейности – отчуждителни процедури, проектиране, строителство, експлоатация – за реализация на проекта за изграждане на магистралата между България и Сърбия.

Експертният съвет е приел и изменение на ПУП и парцеларният план за изграждане на Гранично-контролно пропускателен пункт „Маказа“, става още ясно от съобщението. Проектът е изработен от Националния експертен център за териториално развитие и предвижда обособяване на урегулиран поземлен имот за граничен пункт. Така ще се създаде основа за изграждането на навес над съществуващите сгради, изграждане на ленти за тежкотоварен превоз и други обслужващи обекти.  За строителството Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще се кандидатства за финансиране от Програмата за трансгранично сътрудничество България- Гърция.

Зам.-министър Ангел Петров подчерта, че с реализацията на проекта се поставя основа за пускане на тежкотоварен трафик през ГКПП- Маказа, което е от особено значение за търговско-икономическите връзки между двете държави. Досега условията не позволяваха преминаване на моторни-превозни средства, тежащи над 3,5 тона.

Източник: publics.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: