pixel

Пречиствателна станция в Орегон: зелен покрив и еко-архитектура

Седем бетонови ребра поддържат зелен покрив, който събира дъждовна вода – така накратко може да се опише инженерният център припречиствателната станция в Портланд, Орегон – дело на местната фирма Skylab Architecture.

Пречиствателната станция е построена през 1950 г. за обработка на отпадъчни води и тедъждовни води, а сега обслужва 600 000 жители. Архитектурното студио било натоварено със задачата да създаве нови офис помещения за инженерите на съоръжението и да предвиди области за обществена приемна.

Структурата на едноетажната постройка има извит план, чрез който „проследява“ пътя на слънцето. Седемте покривни ребра образуват линейна последователност, превръщайки сградата в серия от ъгловати хълмове, покрити с трева, които изглеждат сякаш са сгънати в пейзажа.

Всяко от тези ребра има интегрирана система за събиране на дъждовна вода.
.

prechestvatelna stantzia

В пълен контраст с растителната покривка на южната фасада, северната страна на сградата се състои от остъклена окачена фасада. Зад стъклената завеса са разположени работни места за до 36 инженери. Този модерен офис е заменил мобилните моули, които са служили за офис през последните 16 години. Прозрачни прозорци с южно изложение вкарват светлина в тези пространства отвисоко.

Нова зона за посрещане на гостите приветства идващите, а заседателни зали очакват посетителите на дискусии и други публични събития. Тези пространства водят до тревна морава, която функционира като общо пространство за почивка за персонала и отдих за посетителите.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: