pixel

Как да лепим и фугираме плочи, направени от изкуствен камък?

weber

Покритията , изработени от изкуствен камък стават все по-популярни поради големият формат на плочите и широкото разнообразие от модели.

Техническият камък се произвежда в плочи или блокове с висока плътност в компютърно контролиран процес. Плочите се пресоват под високо налягане и температура като същевременно се вибрират и извличат въздушните включвания. Тази техника позволява производството на големи по размер блокове, които се калиброват на тънки плочи с голяма дължина на страните и малка дебелина. Обикновено плочите имат плътна структура с ниска порьозност. Абсорбцията на вода зависи от използваните естествени каменни агрегати.

Силата на залепване на циментовите лепила може да е недостатъчна

Изкуствените камъни са изработени от естествени материали, предимно каменни отломки от гранит и кварц, комбинирани с добавки и синтетични смоли като полиестерна, акрилна или епоксидна смола. Поразително подобни на истински естествен камък, те се държат по съвсем различен начин при лепенето им. Изборът на правилното лепило предотвратява неприятните изненади.

Склонност към издуване и деформация

При полагане на технически камък, трябва да се обърне специално внимание при избора на подходящо лепило. Много изкуствени камъни са склонни да се деформират по време на монтажа. Водата от лепилният разтвор може да доведе до огъване на плочите. Ето защо за надеждното им полагане трябва да се използват бързовтвърдяващи лепила, а понякога, поради високата степен на деформация се изисква употребата и на епоксидни лепила, където свързването е без вода.

Ограничена област на приложение

Поради високият им коефициент на разширение и чувствителност към влага, изкуствените каменни плочи като цяло не са подходящи за употреба на открито. Тъй като коефициентът на линейно и топлинно разширение на техническият камък е около три пъти по-висок отколкото на керамичните плочки, дилатационните фуги са особено важни. Ако подовата настилка е изложена на температурни колебания, трябва да се използват бързовтвърдяващи флуидни лепила с високо съдържание на полимери.

РЕШЕНИЕ!
Как да лепим и фугираме плочи, направени от изкуствен камък?

Изкуствените каменни плочи изискват особено внимание при избора на подходящо лепило, тъй като могат да бъдат склонни към издуване при контакт с мигриращата влага от нормалновтвърдяващите циментови лепила. Често, крайният резултат е разнородна деформация на покритието.
Подготовка и изравняване на основата

1. Коригирайте равността на основата. Ако има повредени или напукани участъци, ги запълнете с weber.tec 933 – бързовтвърдяващ водоплътен ремонтен разтвор. Бързото свързване на водата, използвана за приготвяне на разтвора намалява неблагоприятната за изкуствените камъни влага още в основата.

weber

2. Предварително да се определят местата и разположението на деформационните фуги на всеки 5m с широчина на фугата 10 mm. Можете да използвате готови профили weber за оформяне на деформационни фуги.

weber

3. Особено подходящи за лепене на изкуствени каменни плочи са специалните лепила weber.xerm 864 F, weber.xerm 866 F или weber.xerm 843 F. Използването на тези бързовтвърдяващи лепила предотвратява огъването на плочите и в същото време осигурява здраво залепване. Двустранното обмазване на плочите ще гарантира до голяма степен липсата на кухини под плочите.

weber

4. След втвърдяване на лепилото, фугирайте настилката с бързовтвърдяваща еластична фугираща смес weber.fug 875 F.

5. Запечатайте ъглите и връзките със силиконов уплътнител weber.color Санитарен силикон в подходящ цвят.

weber

Източник: Вебер

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: