Градчето сателит при Мусачево готово през август 2017 г.

musachevo

1,6 млрд. лв. ще е инвестицията в сателитното градче при Мусачево, община Елин Пелин. Това твърдо са обявили пред министерство на икономиката от компанията на хонконгските милиардери „България Дивелопмънт/Холдингс/ Лимитед“ .

Декларирали са още, че смятат да приключат със строежите до август 2017 г., става ясно от отговори на министерството на икономиката до „24 часа“. Зададохме въпросите за бъдещото сателитно градче, след като само дни преди да сдаде властта – на 23 юли кабинетът „Орешарски“ одобри „меморандум за разбирателство между правителството на Република България и „България Дивелопмънт/Холдингс/ Лимитед“ АД.

Инвестиционният проект за ваканционно развлекателен комплекс „Света София“ в района на с. Равно поле и с. Мусачево, община Елин Пелин, е обявен за приоритетен.

За споменатите вече 1,6 млрд. лева ще бъдат изградени 4 хотелски кули от по 30 етажа, шопинг мол, игрална зала, театър, арена, зала с игри за деца, закрит воден парк. (Виж план на комплекса на схемата- бел. ред.)

След въвеждането в експлоатация на обектите по проекта се очаква да бъдат създадени около 1850 нови работни места.

Дружеството е заявило ползване на насърчителна мярка по Закона за насърчаване на инвестициите за придобиване без търг или конкурс, по пазарни цени, на имоти – частна държавна собственост, върху които ще се осъществи проектът.

Според изискванията на същия закон инвестиционните проекти се осъществяват в тригодишен срок, така че обещаният август 2017 г. покрива този срок.

В последните 14 дни инвеститорите и проектантът, водени от Стиван Ло, са се срещали с с кмета на община Елин Пелин Галя Георгиева и с кмета на Мусачево Милиян Илиев.

Илиев заяви пред „24 часа“, че вече чака да започне изкупуването на земята. Казали са, че имат бюджет. Кметът на Мусачево добави още, че хонконгските инвеститори искат да купят земите на бившето парашутно поделение.

Във вторник (12 август) се срещнахме с тях, заявиха, че искат да изкупят 300 дка общинска земя и 1700 дка държавна, каза и кметът на община Елин Пелин.

Нуждаели се от 3000 дка, имали намерение да купуват и частни имоти, но и 2000 дка щели да им стигнат за градчето, казали инвеститорите.

Георгиева добави, че чака те да внесат заявление в общинския съвет, а той на заседанието си на 18 септември да се произнесе по продажбата на общинска земя. Кметовете и на Мусачево, и на Елин Пелин казват, че и сега преговорите се водят от Стиван Ло.

Според търговския регистър обаче името на хонконгския милиардер не фигурира в дружеството инвеститор за сателитното градче.

Вече бившето правителство на Пламен Орешарски е решило да се създаде междуведомствена работна група за осигуряване на институционална подкрепа при изпълнение на приоритетния инвестиционен проект за селището „Света София“.
Фактически меморандумът влиза в сила от 31 юли 2014 г., тъй като по време на заседанието зам.-министърът на регионалното развитие Мирослав Мазнев настоял да се впише срок за инвестицията, тъй като компанията ще придобие земи. Премиерът Орешарски разпорежда документът да се промени със срок за вложението и да се одобри на подпис, става ясно от стенограмата на заседанието.

От министерството на икономиката казват, че компанията на хонконгските милиардери вече има сертификат за приоритетен инвестиционен проект, издал го е министър Драгомир Стойнев на основа на решение на МС № 568 от 31 юли 2014 г.

За грандиозния проект край София се говори от месеци. Още в началото той предвиждаше освен хотели небостъргачи да има още 30 дка закрито море с имитации на вълни и вятър.

Проектантите тогава планираха път директно от сателитното градче до летище София.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: