Започва конкурс за промяна в паметника пред НДК

ndk

Общинските съветници одобриха доклада на гл. архитект на София Петър Диков за провеждането на конкурс за паметника „1300 години България“ при НДК.

Темат на конкурса е „Паметник „1300 години България” в контекста на реконструираното пространство на НДК – пл. България”. Езикът, на който е написана програмата на конкурса, затрудни съветниците да разкодират,  че основният въпрос за паметника е какво да се случи с него.

По думите на арх. Диков конкурсът ще започне веднага, след като решението бъде подписано, и ще приключи до края на юни, предаде „Фокус“. Ремонтът на пространството около НДК ще започне през май.

Преди гласуването на доклада от СОС, Диков заяви, че предвижданият конкурс ще бъде възможно най-широко отворен за всякакви идеи.

Зад идеята паметникът да се запази и да се обнови, застават Съюзът на художниците, Съюзът на архитектите – хора, които застават на страната на авторите.

От другата страна, има радикални мнения, които искат паметникът да се премахне и да се направи нещо друго.

„Понеже аз съм привърженик не на силовите решения, а на аргументираните решения с доказани творчески идеи, желая да се направи конкурс и хората и професионалистите да видят има ли по-добра идея, може ли да се представи нещо, което да удовлетворява софиянци като знаков обект в София или не”, каза арх. Диков.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: