pixel

Започнаха проверки на строеж в „Яйлата

Яйлата

Източник: trud.bg

Строежът край археологическия резерват “Яйлата”, за който алармираха еколози в неделя, е съгласуван и одобрен от няколко институции. Въпреки това те отново правят проверки по случая. А строителството продължи и в понеделник, сигнализираха природозащитниците.

На скалите край морето се възстановява рибарска хижа. Бъдещата постройка не може да се използва за търговска цел, а само като хижа, каза пред “Труд” кметът на Каварна Цонко Цонев. Собственик на имота от общо 1500 кв. м край с. Камен бряг е земеделският производител Иван Павлов. Теренът преминава в частни ръце през 1996 г., когато е продаден от министерството на земеделието.

През 2007 г. собственикът започват да строи на мястото, но без да има разрешение от община Каварна. Твърдението е, че само се възстановява старата рибарска хижа. Строежът обаче е спрян от строителния контрол и общината. Инвеститорите подават документи за разрешително, но получават отказ от главния архитект на Каварна.

Инспекцията за строителен контрол в Добрич обаче отменя отказа. Решението  е обжалвано от прокуратурата. Следват няколко години съдебни дела, които приключват през 2011 г. Окончателното съдебно решение дава зелена светлина за проекта и общината е задължена да издаде разрешително за изграждането на хижата.

От екоинспекцията във Варна дават становище, че теренът не попада в защитени територии или местности, стана ясно от думите на Цонев. Природозащитниците от “За да остане природа в България” обаче твърдят, че имотът е в зони от “Натура 2000” и за строежа трябва да има оценка за съвместимост, каквато липсва. В понедебник от екоминистерството обясниха, че има разминаване в параметрите на строителството от строителното разрешително и от становището на екоинспекцията.

Според еколозите е възможно частният терен да попада и в археологическия резерват “Яйлата”, който е държавна собственост. Кметът на Каварна обясни, че през 2011 г. разрешителното за строеж е съгласувано с Министерството на културата, което управлява резервата, и то не е възразило. От ведомството обясниха вчера, че правят спешна проверка. Строежът край Камен бряг се проверява и от прокуратурата след сигнал на еколога Тома Белев. Инспекция прави и Дирекцията за национален строителен контрол чрез отдела си в Добрич. Служители на екоинспекцията във Варна бяха на място.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: