pixel

Саудитска Арабия строи метро за 22 млрд. долара

Саудитска Арабия

Източник: vestnikstroitel.bg

Правителството на Саудитска Арабия обяви, че ще инвестира 22 млрд. долара в изграждане на метро в столицата Рияд. Обектът, считан за най-големия подобен в света, ще има шест линии с обща дължина около 180 км и ще бъде от полза за съживяването на икономиката.

Сред одобрените проекти за метростанциите – 85 на брой, е и дизайнът на иракско-британския архитект Заха Хадид.

Предвижда се строителството да започне през следващата година, а първите влакове ще тръгнат през 2019.

Метрото ще преминава в близост до правителствените сгради, търговски и здравни центрове, университети и ще стига до покрайнините на града. Проектирана е и линия до международното летище „Крал Халед”.

Влакчетата ще се движат със скорост 40 км/час, като всички станции и метровлакове ще бъдат климатизирани. Проектирането и строителството е възложено на три консорциума. Най-големият дял от средствата – 9,45 млрд. долара, е за дружество, оглавявано от американската „Бехтел” (Bechtel Corp), което ще построи две от линиите.

7,82 млрд. долара ще използват фирмите, водени от испанците от Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), която построи Дунав мост 2. Те ще изградят три от трасетата.

Последната отсечка отива при консорциу­ма на италианската Ansaldo STS, за което тя получава договор за 5,21 млрд. долара.

В момента населението на Рияд е 6 млн. души и се очаква в следващите 10 години да надхвърли 8 млн., поради което според правителството метрото е жизненоважно за намаляване на задръстванията и замърсяването на въздуха в града.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: