Строи се предимно по Черноморието

stroitelen obekt

 Източник: dnes.bg

София сериозно изостава по обем на новото жилищно строителство в сравнение с другите големи градове в страната, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

В столицата през второто тримесечие са били въведени в експлоатация 16 нови жилищни сгради с 19 жилища в тях. По-активно е строителството в София област, където въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради са 44, а жилищата в тях – 53.

Същевременно Варна и Бургас се очертават като лидери при жилищното строителство, предвид оживлението на пазара на имоти по Черноморието, за което съобщават агенциите посредници.

В област Варна за периода април-юни са били въведени в експлоатация 121 сгради с 592 жилища в тях, а в Бургас – 105 сгради с 1 001 жилища.

В област Пловдив новопостроените и въведени в експлоатация жилищни сгради са 48 с общо 179 жилища.

Като цяло за страната новото жилищно строителство остава в застой. Въведените в експлоатация през второто тримесечие нови сгради са само 561 – с 9 повече спрямо същото тримесечие на миналата година, а жилищата са 2 630, което е със 134 повече на годишна база.

Данните на статистиката сочат, че в експлоатация се въвеждат предимно къщи – близо 70 на сто от всички новопостроени жилищни сгради, въведени в експлоатация. Почти 19% е делът на новопостроените жилищни кооперации, като на годишна база се наблюдава ръст от съответно 32 къщи и 13 жилищни блока.

Новопостроените и въведени в експлоатация вили и сгради със смесено предназначение намаляват – съответно с 29 и 8.

Почти половината от новопостроените и въведени в експлоатация жилища са с 2 стаи, а близо 30 на сто са с 3 стаи. На годишна база е отчетен ръст при едностайните, двустайните и жилищата с четири и пет стаи, докато при тристайните и жилищата с шест и повече стаи е отчетен спад.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през второто тримесечие на 2013 г. е 213,2 хил. кв. м, или с 0,6% повече в сравнение със същото тримесечие на 2012 година. Жилищната площ също се увеличава с 2% и достига 139,3 хил. кв. метра.

Намалява обаче средната полезна площ на едно жилище – от 84,9 кв. м през второто тримесечие на 2012 г. на 81,1 кв. м през същото тримесечие на 2013 г.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: