pixel

Уникален пешеходен мост в Англия (ВИДЕО)

Scale Lane

Източник: fakti.bg

Scale Lane е името на подвижния пешеходен мост, който обединява двете части на английския град Кенсингтън ъпон Хъл – стария град и новия район на източния бряг на р. Хъл. Благодарение на него в пъти е съкратено времето, за което може да се премине от музеите, които са разположени на единия бряг до океанариума – на другия бряг. По-важното обаче е, че това е първият мост в света, по който не е необходимо да се движите, за да достигнете от единия до другия бряг.

Компанията нагърбила се с нелеката задача да изгради подобно съоръжение е McDowell+Benedetti. Инвестицията е на стойност 7 млн. паунда. Целта на авторите е била мостът да не се откроява от ландшафта благодарение на формата си, озеленяването и осветеността.

Уникалното на Scale Lane е механизмът, който дава възможност по реката да преминават големи плавателни съдове. Подвижният мост е дълъг 57 метра и е тежък 1000 тона – 350 тона стомана и 650 тона бетон. В двата края на съоръжението хората могат да се разхождат, а в центъра да седнат и да се полюбуват на природата, докато преминават от единия на другия бряг.

По време на движение започват да звънят камбани и да мигат светлини. Това е направено не толкова с развлекателна цел, а от практическа гледна точка – да се сигнализира на пътниците, че мостът започва да се движи. Единственото, което не е изпълнено от проекта е ресторанта.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: