pixel

1400 лв. за ново парно на панелка

панелки

Източник: trud.bg

Подмяната на цялата отоплителна система на панелните блокове в София ще струва около 1400 лв. на апартамент. Това обяви главният архитект на града Петър Диков при представянето на типовите проекти за цялостно саниране на 79 вида панелки, в които има 204 000 жилища. От есента столичани могат да получат безплатно проектите от общината заедно с разрешение за строеж.

Предвидено е отоплителните системи да станат хоризонтални. „Така ще се премине на индивидуално отчитане и договори с „Топлофикация“ и хората ще знаят реално колко ползват и плащат. Който иска, ще си махне парното, но няма да плаща такса мощност“, каза Диков. В цената влизали нови тръби, щрангове, помпи, топломери с дистанционно отчитане и радиатори. Само топломерът струвал 250 – 300 лв., но с него можели да отпаднат и топлинните счетоводители, тъй като устройството ще подава данни директно в „Топлофикация“. Според Диков общината ще проучи дали част от сумата за новата инсталация може да бъде поета от „Топлофикация-София“.

Проектите са саниране на панелките предвиждат подмяна и на ел. инсталациите, ВиК, дограми и дори изграждане на нови по-големи асансьори, тъй като старите били в лошо състояние. Съществуващите климатици ще бъдат строени в редици, а остъклените и преустроени тераси – ще останат. Според Диков направените частични изолации, които са с различна дебелина, а някои от обикновен стиропор, трябва да се премахнат и да се направят цялостно.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: