Започна модернизацията на жп гарата в Бургас

jp-gara-burgas

До декември тази година жп гарата в Бургас трябва да има нов облик. Днес беше даден официален старт на ремонтните дейности. На церемонията присъстваха заместник генералният директор на ДП НКЖИ Христо Алексиев, зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев, заместник областният управител Владимир Крумов и общински съветници.

Изпълнител по договора за проектиране и строителство е ДЗЗД „Железопътна инфраструктура Бургас“, а оценката на съответствието и строителния надзор ще се осъществи от Обединение „Руликон – Ен Ар 1“.

Стойността на сключените договори е близо 7,4 млн. лева без ДДС.

След неговото реализиране, жп гара Бургас ще бъде изцяло реставрирана и отговаряща на изискванията за енергийна ефективност. Използването на съвременни технологии ще бъде умело съчетано с архитектурния облик на зданието.

По този начин ще се запази автентичният вид на жп гарата, която е обявена за архитектурен паметник.

„Три са гарите в България, които ще се модернизират по този проект. За мен е чест, че Министерството на транспорта и по-специално НКЖИ прояви сериозно отношение за пълната модернизация и реконструкция на жп гарата в Бургас“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Той изтъкна, че има идея да се изгради и връзка между гарата и летището и пожела на строителите да има по-малко дъждовни дни, за да успеят да си свършат работата навреме.

Рехабилитацията на жп гара Бургас е част от проект, който се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Първата сграда на гарата в Бургас е построена в началото на XX век и е една от първите железопътни гари в България. Зданието е изграждано на три етапа в периода от 1908 до 1929 г. Неслучайно гарата е обявена за архитектурен паметник – това е един модерен за времето си във функционално и естетическо отношение проект.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: