pixel

Заха Хадид ще проектира нов олимпийски стадион

Заха Хадид

Източник: vestnikstroitel.bg

Заха Хадид е една от най-влиятелните личности в съвременната архитектура и най-известната жена с тази професия. Тя получи поредно признание за таланта си, като спечели престижния конкурс за нов олимпийски стадион в Токио.

Спортното съоръжение ще замени сега действащия Kasumigaoka. Тук ще са най-големите прояви от Олимпийските игри през 2020 г.

Стадионът с изключително екстравагантна форма, наподобяваща футуристичен междугалактически кораб, ще побира 80 хил. посетители. Очаква се изграждането му да завърши през 2018 г., а първото голямо спортно събитие тук да е Световното първенство по ръгби през 2019 г.

Освен че е от смесен иракско-британски произход, по-интересното за Заха е, че е първата жена, спечелила престижната награда за архитектура „Прицкер” през 2004 г., както и две поредни отличия „Стърлинг” през 2010 и 2011 г. за постижения в същата област.

стадион

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: