pixel

Южна Корея планира зелен мини-град в най-доброто летище в света

 летище Инчион

Южна Корея вдигна летвата за строителството на летища по света, като обяви планове за изграждане на устойчив мини град в международното летище Инчион. Редовно класиран като най-доброто летище в света от Международния съвет на летищата, новият Терминал 2 на Инчеон вдигна летвата още по-високо с проекта а обширни тучни градини, луксозни магазини и енергийно-ефективен дизайн. Архитектурната фирма Gensler и HMGY Consortium представиха своите проекти за устойчивото надграждане в края на миналия месец.

Южна Корея

Международното летище Инчион е най-голямото и най-натовареното летище в Южна Корея. То е туристическа дестинация само по себе си – летището-гигант предлага всичко от голф игрище до бутикови магазини и дори закрита ледена пързалка. За да разграничат Терминал 2 от неговия предшественик, Gensler Architects и HMGY подчертават стратегиите за енергийна ефективност в своя дизайн – такива като оптимизация на естествената вентилация, естествено осветление, мащабна инсталация на фотоволтаични клетки.

Gensler Architects

Освен със своя акцент върху устойчивостта, новото летище с площ 687 000 кв. м. ще включва: по-голямо разнообразие от външна зеленина, включително падащи водопади и акри с тематични градини, цял търговски район и центрове за луксозни забавления.

Архитектите се надяват и, че фокусът им върху устойчивостта ще образова и вдъхновява респект към околната среда у милионите пътници, които използват терминала всяка година. „Ние можем да бъдем част от цялостното решение за намаляване на отрицателното въздействие,“ казва Терънс Янг, директор по дизайна в Gensler.

За да свърже своя дизайн с корейската култура, архитекурната фирма е избрала да оформи Терминал 2 във формата на феникс – в корейската традиция образът се свъзрва с авторитет, дълголетие, сила и баланс.

Летището ще бъде изградено от материали с местен произход като местно дялан гранит и местно добит дървен материал. Новият терминал трябва да е готов навреме за Зимните олимпийски игри 2018 в Пиеонгчанг.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: