pixel

Жители от ”Слатина” бранят детска площадка

детска площадка

Жители на столичния квартал „Слатина“ водят битка с частен инвеститор, който смята да построи блок на мястото на детска площадка в района. Преди два дни те спрели с телата си багер, тръгнал към площадката, съобщи bTV.

В началото на август собственикът на имота огражда площадката с намерението да започне строеж. Хората от квартала излизат на протести и го спират. Преди два дни багерите идват отново.

„В 6:20 сутринта спирахме багера, който беше тръгнал към площадката да извършва строителни дейности. Спряхме го, полиция, работници, имаше доста конфликтна ситуация” – обясни Мария Бояджиева, жител на квартал „Слатина“.

Сред събралите се граждани бе и експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. От години той и съседите му водят битка за площадката, на която са израснали децата им. По думите му на това място имало къщи, които били отчуждени през 1972 г.  На тяхно място бил построен блок и детска площадка.

„Това е градинката, където възрастните почиват, децата си играят. И всеки ден, идвайки си от детската градина, децата питат кога ще си влезем в детската площадка”, допълни Мария Бояджиева.

Кварталната градинка днес е частна собственост. Като част от активите на общинско предприятие тя е приватизирана още в края на 90-те. Следват няколко промени на собствеността на имота.

„Това е един частен терен от 1999 г. и факт е, че общината няма никаква вина за това нещо и факт е, че в момента тази територия продължава да бъде зона за жилищно строителство. Никога това не е било детска площадка. Съжалявам, понякога, когато се казват такива истини на хората не им харесва”, категорична е обаче Антоанета Апостолова, кмет на Район „Слатина“.

Нищо не може да направи и инвеститорът, чийто проект, според него, е блокиран. В полза на квартала той изгражда нов трафопост и нова детска площадка. Според гражданите обаче тя е прекалено далеч от дома им и настояват за старата градинка. Майка заявява, че за да стигне до там трябва да хване автобус.

Инвеститорът арх. Венцислав Дучев се кани да заведе иск за пропуснати ползи заради замразения си проект. Гражданите пък са категорични, че ще се борят за градинката си.

„Ние тук живеем така.. Сутринта, през нощта – ставаме, проверяваме, идва ли багер, няма ли багер, в 6 ставаме излизаме, един по един, и така, събираме се и от 6 часа дежурим, едва ли не от през нощта ние сме тук”, коментира Бояджиева.

В опит да запазят зелените площи пред дома си преди месец и жители на квартал „Младост“ излязоха на протест. Към момента строежът там е в ход.

Според проучване на Безлов от 2000 г. насам от София са изчезнали между 65-70 квартални градинки.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: