pixel

”Корал” и ”Делфин” ще бъдат екоплажове

delfin

„Корал“ и „Делфин“ ще бъдат екоплажове и за тях ще се търсят концесионери. Разрешенията за строителство на „Корал“ са незаконни, каза Лиляна Павлова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството уточни, че в изискванията към бъдещите концесионери на екоплажовете ще залегне условието преместваемите обекти да са направени от екоматериали, както и да има повече свободна за плажуване площ, предаде БТА.

Плажът „Делфин“ е между с. Варвара и Ахтопол, а „Корал“ – до Лозенец.

Следващата сряда ще бъде предложена за обсъждане в МС процедурата за концесията на екоплаж „Корал“.

В момента министерството е обявило процедура за отдаване под наем на плажа на временен стопанин, докато се проведе процедурата за концесия.

Павлова каза още, че се предвижда наемът да е до пет години или до влизане в сила на договор за концесия, с което се прекратява договорът за наем.

Според прогнозни разчети се очаква до есента да бъде избран концесионер на плаж „Корал“, като договорът му ще влезе в сила от 1 януари 2016 г. , а целта е да се гарантира, че за следващите 15 години този плаж ще е екологичен.

Павлова уточни на въпрос, че договорът за наемател се сключва, за да бъде плажът отворен за летния сезон, цитира я „Фокус“.

На въпрос за специализираните карти на морските плажове тя каза, че са възложени още в предишния мандат на кабинета „Борисов” и 2012 г. са утвърдени.

„Имаше дълъг процес по одобряване, след което е трябвало да са окончателно потвърдени и качени на сайта. Това не се е случило и разпоредих да се случи ноември”, обясни министърът.

Тя обясни, че са качени на сайта на МРРБ, но не в пълнота и допълни ,че затова са сменили и ръководството на Агенцията по кадастър, защото е имало проблеми.

По казуса с бетона на „Корал“

На въпрос дали има индикации да се проверят различните съдебни практики на Бургаски административен съд, тъй като по едно дело ДНСК атакува липса на ОВОС, а по други – не, министърът отговори:

„Позицията ни, както за „Корал”, така и за къмпинг „Юг”, е, че още 2013 г. това са незаконно издадени разрешения за строеж от главния архитект на община Царево. Липсва ОВОС и за тези строителства липсва договор за присъединяване към ВиК и електроразпределителна мрежа. В единият случай съдът потвърждава позицията, друг съдия не я. Предложила съм промени в Закона за устройство на територията, в които процедурата за обжалване на становища на ДНСК е едноинстанционна“.

Затова сега Павлова предлага тази процедура да стане с две инстанции.

От сдружението „Да запазим Корал“ алармираха преди 2 дни, че къмпинг “Юг”, в северната част на залива Корал, е обект на мащабен проект за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв. км. Строителството е върху пясъчни дюни, които са публична държавна собственост и в нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, твърдят екозащитниците. Инвеститорът и кметът на Царево обаче заявиха, че всичко е в рамките на закона.

Вчера обаче Лиляна Павлова обясни, че строежът на къмпинг „Юг“ не е на плажа и върху дюни. Не са спазени обаче всички процедури по строителството, съобщиха от МОСВ.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: